Kumpparit on pop

Kumisaappaasta on tullut muotijalkine, jota löytyy monen värisenä, kuviollisena, nyöreillä, kannalla ja remmeillä varusteltuna. Lapissa kumppareita myyvät lähinnä isot marketit, Etelä-Suomessa kumikenkää kauppaavat jo trendiliikkeet.

saappaat
Lapsi sovitta kumppareita
YLE / Maija-Liisa Juntti

Suomen suurin kenkämyyjä on Citymarket, jonka hyllyiltä löytyy myös laajin kumisaapasvalikoima. Rovaniemen myymälän osastopäällikön Pekka Saarisen mukaan kumpparista on tullut muotikenkä.

- Mallistot ovat viime vuosina muuttuneet. Miehille myydään edelleen eniten perinteistä mustaa saapasta, mutta naiset haluavat nykyään korollista ja värillistä kumisaapasta.

Hai-saapas pitää pintansa

70-luvun suosikit, Hai-saappaat, palasivat katukuvaan, kun niiden valmistaminen aloitettiin uudelleen. Loskakelin väripilkut viedään käsistä myös Rovaniemen Citymarketissa.

- Retroa Hai-saapasta menee paljon. Keltaiset ovat olleet suosittuja. Hai-saappaassa kevään värinä on lime, osastopäällikkö Pekka Saarinen kertoo.

Kadulla Nokian Hai-saappaita kävelee vastaan usein. Rovaniemeläinen Outi Piipponen kulkee punaisissa luottokengissään jo neljättä vuotta. Vedenpitävyyden lisäksi tärkeää on kenkien ulkonäkö.

- Nämä ovat ehdottomat, trendikkäät ja parhaat kengät tähän aikaan vuodesta, Piipponen sanoo.

Citymarketissa saapasostoksilla oleva eskarilainen Vilma Timonen pitää myös kengän ulkonäköä tärkeänä.

- Pinkki on lempiväri, Vilma sanoo ja mallaa jalkaansa raidallisia kumppareita.

Kaupasta mukaan lähtevät kuitenkin isä-Teemun suostuttelun jälkeen pitempivartiset Nokian punaiset saappaat.

- Taitavat kuitenkin olla heti märkänä, kun pitkä varsi houkuttelee lätäkköön kokeilemaan, Teemu Timonen arvelee.

Vain yksi suomalainen kumisaapas

Nokian saapas mielletään perinteisesti kotimaiseksi laatutuotteeksi. Suunnittelutyö tehdäänkin yhä Suomessa, mutta kenkä valmistetaan ulkomailla.

- Tsekissä valmistettavien Hai-saappaiden saanti myymälään viivästyi tänä keväänä satamalakon takia. Ainoa kotimainen kumikenkä on Lieksassa valmistettava Suomi-saapas, osastopäällikkö Pekka Saarinen Rovaniemen Citymarketista sanoo.

Suomen Kumitehtaan mallistosta löytyy perinteistä mustaa saapasta ja naisten koossa myös punaista ja kitin väristä kumpparia. Sama firma valmistaa muuten myös ikisuosikkeja Reinoja ja Ainoja.

Neoprenia laatutietoiselle

Kumisaapas saattaa kevään loskassa tuntua kostealta ja kylmältä. Villasukasta huolimatta viileys valtaa, kun jalka pääsee hikoilemaan hengittämättömän kumin sisällä. Mukavuudenhaluinen valitseekin vesikelille kumista ja neoperista valmistetut saappaat.

- Ne ovat miellyttävämmät ja lämpimämmät käytössä, myymälänhoitaja Hanna Uusitalo Rovaniemen City Sportista kertoo.

Myös vaellussaapas sopii hyvin pidemmällekin lenkille.

- Vaellussaappaassa on tavallista kumisaapasta paksumpi pohja ja kivet eivät tunnu. Lisäksi nilkkaosa on tiukempi, jolloin kenkä pysyy paremmin jalassa, Hanna Uusitalo sanoo.

Lähteet: YLE Lappi / Maija-Liisa Juntti