Korppiarmeija tuhoaa rehuja Lappeenrannassa

Etelä-Karjalan jätekeskuksen naapurissa toimivat yli kymmenen kotieläintilaa laskevat lintujen aiheuttaman vahinkoriskin kohoavan jopa satoihin tuhansiin euroihin. Rauhoitettujen korppien häätämiseen ei kuitenkaan ole keinoja. Lintujen pelätään levittävän myös sairauksia.

Kotimaa
naakkaparvi
Yle Etelä-Karjala

LappeenrantaJätelaitoksella herkuttelevista linnuista on tullut maanvaiva maatiloille.

Korppien repimät rehupaalit pilaantuvat. Lintuparvien pelätään levittävän myös tauteja.

Etelä-Karjalan jätekeskuksen läheisyydessä toimii toistakymmentä kotieläintilaa. Kaakkois-Suomen MTK arvioi, että kokonaisvahinkoriski tiloilla voi kohota satoihin tuhansiin euroihin.

Lintujen ja vahinkojen määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Esimerkiksi korppeja on laskettu enimmillään olleen Etelä-Karjalan jätekeskuksen alueella 1200 yksilöä. Korpit vierailevat ajoittain myös läheisillä maatiloilla.

Maanviljelijä Tarmo Maijanen pelkää ongelmien vain kasvavan, ellei lintujen kannan kasvuun puututa.

- Mielestäni pitäisi päästä kyllä huomattavasti vähentämään lintukantaa ainakin jätehuoltolaitoksen ympäristössä. Muuten tästä pesiytyy semmoinen ongelma, että maanviljelijällä ei pian ole muuta mahdollisuutta kuin nostaa kädet pystyyn.

Kompostointilaitoksen palo yksi syy

Jätekeskus myöntää lintuongelman räjähtäneen muutama vuosi sitten, kun kompostointilaitos tuhoutui tulipalossa. Avokomposti tarjosi runsaasti ravintoa linnuille.

Uusi laitos on jo käytössä, mutta silti nopeata ratkaisua lintuongelmaan ei ole.

Etelä-Karjalan jätehuoltoyhtiön tiedottajan Mari Ilvosen mukaan ei-rauhoitettuja lintuja voidaan hävittää esimerkiksi loukuttamalla. Korppien tilanne on toinen:

- Rauhotetut lajit kuten korpit ja muutamat muut lajit, niille ei valitettavasti voi tehdä juuri mitään. Viranomaiset ja lainsäädäntö ovat hyvin tiukkoja näiden kanssa.

Viranomaiset neuvovat vaihtamaan viljelysuuntaa

Ympäristöviranomaiset neuvovat viljelijöitä vaihtamaan lähimpänä jätekeskusta olevat pellot rehuviljelystä luonnonhoitoviljelyyn. Silloin rehun pilaantumisesta ei olisi haittaa.

Lintujen aiheuttamista vahingoista voi olla vaikeaa saada korvausta.

- Tietysti on toiveita, että jotakin kautta korvauksi saattaa saada. Onko tämä meidän yhtiö se oikea taho, niin se onkin sitten eri juttu, tiedottaja Mari Ilvonen sanoo.

Pompottelu raivostuttaa

Lintujen kiusaamia isäntiä kismittää pompottelu viranomaisluukulta toiselle.

- Lopullista vastuun ottajaa ei näytä löytyvän, maanviljelijä Tarmo Maijanen pahoittelee.

-Yleensä maaseudulla on totuttu, että jos mitä haittaa aiheutetaan, niin silloin selkärankaa löytyy hoitaa niitä huonompiakin asioita, Maijanen huomauttaa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala / Riitta Pihlaja