Tamperelaisille jaetaan yli 70 kaupunkipyörän avaimet

Työllistämiskeskus Etapin pyöräpajalla käy vilske. Pajalla kootaan yli 70 kaupunkipyörää, jotka päätyvät pyöräilykauden ajaksi panttia vastaan kaikkien tamperelaisten käyttöön. Nouto- ja palautuspisteitä sijoitellaan ympäri kaupungin keskustaa.

Kaupunkipyörät
Pyöräpajan työntekijöitä ja polkupyöriä
Antti Mäkelä, Timo Leskinen ja Mika Jokinen kasaavat yli 70 tulevan kesän kaupunkipyörää Etapin pyöräpajassa.YLE Tampere / Anna Sirén

Kaupunkipyörät rantautuivat Tampereelle ensi kertaa vuonna 1984. Tuolloin kaupungin nuorisotoimi kunnosti yhteiskäyttöön 25 turkoosia pyörää, jotka valitettavasti rikottiin tai hukattiin heti ensimmäisen kesän aikana.

Tänä vuonna kaupunkipyöräperinne elvytetään osana pormestariohjelmaa. Pyöriä on tarjolla peräti kolminkertainen määrä 80-luvun pyöräresursseihin nähden.

- Kaupunkipyörät ovat valkoisia, tukevarunkoisia, naistenmallin pyöriä, joissa on etukorit vaikkapa käsilaukkuja varten, esittelee Mika Jokinen, yksi Etapin pyöräpajan työntekijöistä.

Jokisen kanssa pyöriä kokoavat Timo Leskinen ja Antti Mäkelä myöntävät, että kiirettä piisaa. Miesten päivät täyttyvät lähiaikoina kaupunkipyörien kasaamisesta. Pyörien pitäisi olla käyttökunnossa toukokuun alkupuolella.

Panttia vastaan saa pyöräillä koko kesän

Tampereen kaupungin joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita kertoo, että useita kaupunkipyörätelineitä pystytetään eri puolille kaupungin keskustaa. Kauimmaiset telineet tulevat Särkänniemen huvipuiston ja Pyynikin uimarannan tienoille.

Kaupunkipyörän lainaaminen edellyttää rekisteröitymistä palveluun, Periviita kertoo.

- Lainaaja rekisteröityy tietokantaamme ja maksaa pantin. Sen jälkeen hän saa kaupunkipyöräavaimen käyttöönsä koko pyöräilykauden ajaksi. Pantin saa takaisin, kun palauttaa avaimen.

Helsingissä lainapyöristä on päätetty rahoituksen puutteessa luopua. Tampereella kaupungin kassa kevenee pyöräprojektin myötä 50 000 eurolla. Periviita myöntää, että esimerkiksi ilkivalta saattaa syödä budjettia.

- Tämä on kuitenki hyvä askel kohti kestävää kehitystä. Pyöräily on ympäristöystävällinen tapa liikkua ja samalla Etapin nuoret saavat töitä, Mika Periviita sanoo.

Lähteet: YLE Tampere / Anna Sirén