Räyskällä on tukka pystyssä jo Hämeessäkin

Tulokaslajit lisääntyvät pikkuhiljaa Kanta-Hämeessä. Perinteiseen linnustoon ne eivät juuri vaikuta. Tulokkaista esimerkkinä on töyhtöpäinen räyskä, joka on pesinyt Riihimäellä.

linnut
Räyskä
Wikipedia

Lintuharrastajat Alssi Niskanen ja Kalervo Viitanen seurasivat tiistaina YLE Hämeen lintupäivänä muuttoliikennettä hyvällä lintupaikalla, ns. Riihimäen vankilan pellolla. Ilmassa näkyi mm. laulujoutsenia, mutta harvinaisuuksia tai esimerkkejä uusista tulokaslajeista ei kiikareihin sattunut.

Osa tulokkaista on vesien äärellä viihtyville tuttuja; kyhmyjoutsen ja kanadanhanhi pesivät jo Kanta-Hämeessä. Mainittu rannikoiden laji räyskä pesi viime vuonna Riihimäellä, merikotkakin on löytänyt pesäpaikkoja Hämeestä. Merimetsosta on havaintoja mm. Vanajavedeltä, mutta näillä vesillä se ei vielä pesi. Onneksi, sanoo moni lintumies.

Joutsenet kohtaavat Hämeessä

Laulujoutsen leviää Hämeeseen pohjoisesta ja kyhmyjoutsen etelästä. Ärhäkämmän kyhmyjoutsenen kuviteltiin työntävän pohjoisen lajin tieltään, mutta toisin on käynyt. Laulujoutsen pitää hyvin puoliaan. Muut linnut ne sietävät reviireillään, mutta ajavat oman lajinsa muut yksilöt pois pesimäalueilta.

Pääkaupungista tuttua valkoposkihanhi-ilmiötä ei Kanta-Hämeessä ole, joillakin mökkirannoilla kanadanhanhista ja niiden jätöksistä saattaa olla jo haittaa.

Tulokkaita löytää tunnetuilta lintupaikoilta

Lintuharrastajien mukaan tulokaslajit lisääntyvät vähitellen ja löytävät uusia paikkoja, niitä tapaa muuallakin kuin hyvillä muuttopaikoilla.

Sammalistonsuo eli vankilan pellot on Riihimäellä perinteinen havaintopaikka, hyviä keväisiä lintupaikkoja ovat myös mm. Kernaalanjärvi ja Äimäjärvi. Suolintuja tai suurten vanhojen metsien lajeja seuraavilla on tietenkin omat kohteensa. Muuttoaikana kosteikot, vesistöjen varret ja tulvapellot ovat kiitollisia paikkoja. Muuttoaikana on aina mahdollisuus nähdä harvinaisuuksia.

Lähteet: YLE Häme