Sveitsiläistutkimus varoittaa energiansäästölampuista

Energiansäästölamput voivat päästää lähiympäristöönsä ihmiselle haitalllista säteilyä, varoittaa uusi sveitsiläistutkimus. Sveitsin terveysministeriö on nyt laatinut uudet ohjeet siitä, kuinka lähellä lamppuja on suositeltavaa oleskella.

Ulkomaat
Energiansäästölamppuja
Yle Uutiset Grafiikka

Suosituksissa kehotetaan pitämään vähintään 30 senttimetrin etäisyys energiansäästölamppuihin paikoissa, jotka on tarkoitettu pitempikestoiseen lepoon, työskentelyyn tai vapaa-ajan toimintaan. Näin voidaan minimoida altistuminen sähkökentälle ja ultraviolettisäteilylle.

Erityistä varovaisuutta suositellaan käyttämään kirjoituspöydän työskentelyvalojen ja makuuhuoneen lukulamppujen kanssa, kirjoittaa sanomalehti Svenska Dagbladet. Lehden mukaan uudet ohjeet ovat herättäneet Sveitsissä huomiota ja myös huolta.

Suositusten pohjana olevan tutkimuksen on tehnyt sveitsiläinen ITIS-säätiö. Tutkimuksessa selvitettiin 11:n energiansäästölampun sähkömagneettisen kentän vaikutusta ihmisiin.

Sveitsin hallitus on päättänyt asiassa pelata varman päälle. Vaikka välittömiä haittavaikutuksia lampun vieressä istumisesta ei koituisikaan, pitkän aikavälin vaikutuksista ei voida olla varmoja, perustelee Sveitsin terveysministeriön säteilyasiantuntija Mirjana Moser Svenska Dagbladet -lehdessä.

Hänen mukaansa energiansäästölamput on todennäköisesti otettu käyttöön liian nopeassa aikataulussa ilman, että niistä on tiedetty tarpeeksi.

Ruotsissa ei vastaavaa suositusta

Ruotsalaiset säteilyturvaviranomaiset kuvaavat sveitsiläistutkimusta kiinnostavaksi ja vakavasti otettavaksi.

Ruotsin säteilyturvakeskuksen tutkijan Jimmy Estenbergin mukaan suositus 30 senttimetrin etäisyydestä on ylimääräinen varotoimenpide, sillä sen lähempänä oleskelu ei nykytiedon mukaan ole terveydelle vaarallista.

Hän toteaa kuitenkin, että tarpeettoman altistuksen välttäminen on hyväksi, koska energiansäästölamppujen pitkän aikavälin vaikutuksia ei ole tutkittu.

Ruotsissa ei olla toistaiseksi antamassa sveitsiläissuosituksia vastaavia ohjeita.

Lähteet: YLE Uutiset