Taiteilijat haluavat näyttelyvaihtokeskuksen jatkavan

Joukko taiteilijoita ja kansalaisia vetoaa kuvataiteen vientiä edistäneen näyttelyvaihtokeskus Framen säilyttämisen puolesta. Jos taidevienti tyrehtyy, suomalaiset kuvataiteilijat ovat vaarassa jäädä kansainvälisen taidemaailman ulkopuolelle.

kulttuuri

Näkyminen maailmalla on taiteilijan uran kannalta tärkeää. Esille pääsemiseksi täytyy tuntea ihmisiä ja osata toimia eri organisaatioissa. Näyttelyvaihtokeskus Frame loi taiteilijoille edellytyksiä päästä kansainvälisiin ympyröihin. Toiminnan päättyminen huolestuttaa etenkin epäkaupallísta taidetta tekeviä taiteilijoita.

Internet-vetoomuksen Framen toiminnan jatkamiseksi on allekirjoittanut yli 600 ihmistä.

Kuvataiteilija Salla Tykkä on yksi lukuisista hämmentyneistä taiteilijoista, jotka ihmettelevät, miksi suomalaisen kuvataiteen vientiä edistäneen Framen toiminta on pysähdyksissä.

Frame on tukenut Tykkää yli kymmenen vuoden ajan käytännönläheisesti monella tapaa. Hän on tavannut Framen kautta kuraattoreita, ja näyttelyvaihtokeskuksen tukema residenssiohjelma Lontoossa 2000-luvun alussa oli tärkeä alkusysäys uralle.

- Sen jälkeen järjestin Lontoossa yksityisnäyttelyn, joka oli urani alun kannalta erittäin merkittävä, Tykkä kertoo.

Myös mediataiteilija Tellervo Kalleista harmittaa kuvataiteen vientiyksikön lakkauttaminen.

- Käytännössä tämä on jo halvaannuttanut monet projektit. Itselläni on meneillään vain yksi projekti, joka kärsii tästä, mutta tiedän monta muutakin tapausta, eli tämä todellakin laittaa hyviä juttuja jäihin.

Toimintaa aiemmin rahoittanut opetusministeriö odottaa nyt avointa dialogia suomalaisen kuvataiteen viennin uudistamiseksi.

- Katsomme minkälaisia ratkaisuja löydämme. Kaikki se myönteinen, mikä on kuulunut tähän aikaisempaan toimintamalliin, pitäisi tietysti saada hyödynnettyä. Olemme hyvin iloisia ja kiitollisia siitä, että taitelijoilta on tullut runsaasti palautetta, ja odotamme sitä vielä lisää, sanoo kulttuuriasiainneuvos Anna-Maija Marttinen opetusministeriöstä.

Uutta organisaatiota ei kuitenkaan polkaista pystyyn kovin helposti. Uusi malli pitäisi kuitenkin saada luotua mahdollisimman pian, sillä näkymättömyys vaikkapa merkittävissä näyttelyissä voi johtaa Suomen unohtamiseen taiteen kartalta.

Henkilöstöpolitiikka ihmetyttää entisiä työntekijöitä

Näyttelyvaihtokeskus Framessa on tällä hetkellä työsuhteessa enää ilmapiiriongelmista syytetty keskuksen johtaja Marketta Seppälä sekä pari määräaikaista työntekijää.

Entiset työntekijät ihmettelevät, miksi keskuksen johtajaa ei voitu vaihtaa, jotta toiminta olisi voinut jatkua. Henkilökunta piti työtehtävistään ja oli motivoitunutta. Opetusministeriö lopetti Framen rahoittamisen maaliskuun lopussa tulehtuneen työilmapiirin vuoksi.

Nimettömänä pysyttelevä entinen työntekijä uskoo, että toimintaa olisi voitu pyörittää useampi kuukausi vaikka väliaikaisen johtajan alaisuudessa.

Kuvataiteilija Salla Tykän mielestä Framen tulehtunut työilmapiiri ei koskaan näkynyt henkilökunnan käytöksessä. Hän uskoo, että paljon vuosien varrella tehtyä työtä menee hukkaan, jos koko näyttelyvaihtojärjestelmä nyt romutetaan ja muutetaan.

- Eivät työilmapiiriongelmat mielestäni Framessa tehdyn työn laatuun tai tehokkuuteen ole vaikuttaneet. Minulla on aina ollut paikasta ja tapaamistani työntekijöistä positiivinen vaikutelma, kuvataiteilija Salla Tykkä sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Miia Gustafsson, Radion kulttuuriuutiset / Iira Hartikainen