1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiinalaisalus teki suurta tuhoa koralliriutalle

Australian edustalla karille ajanut kiinalaisalus teki viranomaisten mukaan merkittävää tuhoa Isolle valliriutalle. Sukeltajien tekemän alustavan arvion mukaan korallit ovat vahingoittuneet yli kolmen kilometrin matkalta.

Ulkomaat
Shen Neng tankkeri karilla Australian Suurella valliriutalla.
REUTERS TV

Hiililastissa ollut kiinalaislaiva Shen Neng 1 ajautui matalikolle runsas viikko sitten lähellä Isoa valliriuttaa, joka on turistien suosima lomakohde ja yksi maailman suurimmista koralliriutoista.

Alus on sittemmin saatu irrotettua ja hinattu kauemmas paikkaan, jossa se voi olla ankkurissa toistaiseksi. Aluksen runko tutkitaan ennen kuin se hinataan satamaan.

Sukeltajat ovat nyt saaneet tehtyä alustavat arviot koralliriutan vaurioista.

- Alus ei ainoastaan ajanut matalikolle ja jäänyt jumiin. Se myös siirtyi viikon mittaan yli kilometrin matkan tehden samalla tuhoa, sanoo Ison valliriutan luonnonpuiston johtaja Russell Reichelt Australian yleisradioyhtiön ABC:n verkkosivuilla.

Korallien laajan murskaantumisen lisäksi laivan rungosta on hankautunut riutalle maalia, jonka on havaittu tappavan lähiympäristön korallia.

Jälkien siivouksesta on Reicheltin mukaan luultavasti tulossa suurin riutalla koskaan tehty operaatio. Tuhojen koko laajuus selvinnee kenties vasta viikkojen kuluessa.

Reicheltin mukaan riutan alueen läpi kulkeva laivaliikenne kasvaa koko ajan ja hän perää siksi suojelutoimien kohentamista. Queenslandin osavaltion parlamentin käsiteltäväksi on lähipäivinä tulossa lakiesitys, joka nostaisi tuntuvasti riutan alueella sattuneista öljy- tai kemikaalivuodoista tuomittavia sakkoja.

Iso valliriutta on 2 000 kilometrin mittainen koralliriutta-alue Australian koillisrannikolla. Se kuuluu Unescon maailmanperintölistalle.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP

Lue seuraavaksi