Porkkanaa rouskuttamalla näkee pimeässä

Runsas porkkanoiden rouskuttaminen voi värjätä ihon kellertäväksi. Porkkanat sisältävät paljon beetakaroteenia, jonka keho muuntaa a-vitamiiniksi. Porkkanat auttavat ihoa pysymään terveenä sekä parantavat näköä.

Kuva: YLE

Porkkana voi värjätä ihmisen ihon oranssiksi jos sitä rouskuttaa runsaasti, mutta miksi ravitsemusterapeutti Raisa Valve?

- Porkkanassa on beetakaroteenia joka on a-vitamiinin esiaste. A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Betakaroteeni varastoituu ylenmääräisenä syötynä rasvakudokseen ja ihonalainen rasvakudos voi vaihtua kellertäväksi, Valve toteaa.

Auringonpalvojat popsivat porkkanoita siinä uskossa, että ne auttavat ruskettumaan. Ravitsemusterapeutti Valve ei väitettä ihan rouskuttamatta niele.

- Sellaista näyttöä ei ainakaan ravitsemustieteen puolelta löydy, että porkkanan syönti tehostaisi ruskettumista. Todennäköisemmin vaikutus tulee beetakaroteenin kautta. Rusketustuntuma voi tulla siitä, että iho muuttu kellertäväksi.

Ihmisen tulisi syödä kasviksia puoli kiloa päivässä. Ravitsemusterapeutti Valveen mukaan porkkana on mitä mainion kasvisten ja a-vitamiinin lähde. A-vitamiini on välttämätöntä esimerkiksi hämärässä näkemiselle.

- Beetakaroteenista imeytyy hillitysti a-vitamiinia niin sitä kautta se vaikuttaa näköön ja erityisesti hämäränäköön. Porkkanasta ei voi myöskään saada ikinä liikaa a-vitamiinia. Lisäksi porkkanassa on mukavasti kuituja.