1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Työuria yritetään venyttää uudelleen

Työurien pidentämiskeinoja pohtineiden kolmikantaisten ryhmien työ päättyi talvella osittaiseen epäonnistumiseen. Nyt samoja asioita yritetään ratkaista osana laajaa, kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelmaa.

talous

Tehtävää varten on asetettu kuusi työryhmää, joiden tarkemmat toimeksiannot on määrä lyödä lukkoon hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tapaamisessa ensi viikolla.

Miten taata talouden kasvu ja sen sekä julkisen sektorin tuottavuus; miten nostaa työllisyysastetta ja torjua työttömyyttä; miten turvata ostovoima ja kilpailukyky; miten pidentää työuria ja kuinka taata työttömyysvakuutusrahaston talous?; Näihin kysymyksiin pitäisi löytyä vastauksia heinäkuun loppuun mennessä niiltä osin, kun ne koskevat valtion ensi vuoden tulo- ja menoarviota. Koko paketin pitäisi olla valmiina syyskuun puolivälissä.

On helppo yhtyä erään työmarkkinapäättäjän arvioon siitä, että sana "haasteellinen" ei läheskään riitä kuvaamaan työn laajuutta ja vaativuutta.

Muun muassa käsistä karanneen työttömyyden kääntäminen uudelleen työllisyyden uralle vaatii nopeita ratkaisuja. Myös ostovoima ja kilpailukyky ovat kysymyksiä, joihin pitää löytyä vastauksia ensi vuoden budjetin yhteydessä.

Vaikeimpien asioiden joukkoon kuuluvat julkisen sektorin tuottavuuskysymykset ja - kuten jo aikaisemmin on todistettu - työurien pituuteen liittyvät ratkaisut.

Viimeksi mainittu saattaa olla myös se tekijä, johon koko paketti kaatuu. Julkisuuteen on jo ehditty nostaa - tosin eri nimellä - sellaisia ratkaisuja, jotka estivät eläkesovun menneenä talvena.

Kun nyt puhutaan 63- ja 64-vuotiaille sälytettävästä eläkkeen varhennusvähennyksestä, eli että täyden vanhuuseläkkeen voisi saada vasta 65-vuotiaana, kulki sama asia työnantajien tammikuisessa eläke-esityksessä nimellä työurakerroin.

Voi melko rauhassa sanoa, että jos kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelmassa keskitytään pelkästään eläkeiän nostoon ja eläkkeiden sekä työttömyysturvan leikkaamiseen, voidaan sopu unohtaa. Tällaisiin toimiin palkansaajakeskusjärjestöt eivät saaneet talvella, eivätkä saa nytkään, jäsenliittojensa siunausta.

Lähteet: YLE Uutiset / Kari Klemm

Lue seuraavaksi