Osa epilepsialääkkeistä saattaa lisätä itsemurhariskiä

Osa epilepsian hoitoon käytettävistä lääkkeistä saattaa lisätä itsemurhien ja itsemurhayritysten vaaraa, todetaan tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa.

terveys

Epilepsian lisäksi samoilla lääkkeillä hoidetaan mm. kaksisuuntaista mielialahäiriötä, maanisuutta, hermosärkyjä ja muita kiputiloja.

Äskettäin Yhdysvaltojen lääkäriliito JAMA-lehdessä julkaistuun tutkimukseen kerättiin tietoja vuosina 2001–2006 lääkityksen aloittaneista yli 15-vuotiaista yhdysvaltalaisista. Lääkityksen aloittaneita oli noin 300 000, joista 800 teki myöhemmin itsemurhan ja kolmisenkymmentä yritti sitä. Lisäksi 40 potilasta kohtasi väkivaltaisen kuoleman.

Tulokset syventävät käsitystä tiettyihin epilepsialääkkeisiin liittyvistä riskeistä. Niitä käyttävien ei kuitenkaan pidä lopettaa lääkitystään vain näiden tulosten perusteella. Heidän kannattaa ottaa yhteys hoitavaan lääkäriin, mikäli heillä ilmenee itsetuhoisia ajatuksia tai käyttäytymistä.

Mahdollinen itsemurhariski on pitänyt mainita kysesiten lääkkeiden pakkauksissa jo usean vuoden ajan, mutta tähän mennessä ei ole ollut selvää, kuinka suuri osa epilepsialääkkeistä lisää riskiä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim