Kaakkuri saa selkäänsä ensimmäistä kertaa satelliittipaikantimen

Kurkilintuihin kuuluvan kaakkurin elämää pystytään pian seuraamaan satelliittipaikantimen avulla. Ensimmäiset viisi lähetintä on tarkoitus kiinnittää kaakkureille tänä kesänä. Satelliitin kautta kertyvästä tiedosta toivotaan apua linnun suojeluun.

Kalevi Eklöf testaa satelliittipaikantimen runkoa täytetyn kaakkurin selkään. Kuva: YLE / Sari Törmikoski

Kaikki suomalaisista kaakkureista kerättävä tieto kootaan yhteen Hämeenlinnan Rengossa, sillä siellä asuu Kaakkuri-ryhmän koordinaattori Kalevi Eklöf.

Kohta tietoa on luvassa enemmänkin, kun rengastusten lisäksi lintua aletaan seurata satelliittipaikantimen avulla.

Hanke on ensimmäisiä maailmassa. Lähettimen kiinnityksen suunnittelu vesilinnulle on haastavaa, tietää Eklöf.

- Kyllähän se antaa kovia haasteita, koska laitteen pitää kestää veden painetta, se ei saa peittyä veden alle, koska se toimii aurinkopaneelilla ja sitten linnun pitää pystyä sulkimaan kaksi kertaa niin, että laite ei haittaa sitä.

Kesällä kaakkurin selkään kiinnitettävät paikantimet valmistetaan Pohjois-Amerikassa, mutta Kalevi Eklöf on se henkilö, joka suunnittelee lähettimen kiinnityksen ja "asentaa" ne myös kaakkurien selkään. Satelliittien tarjoama tieto puolestaan vastaanotetaan Ranskassa.

Kaakkuri on kuikkalinnuista pienin

Metsälammilla pesivä kaakkuri on kuikkalinnuista pienin. Suomen pesiväksi kannaksi on arvioitu 600 - 1 000 paria. Moni saattaa tuntea kaakkurin äänestä, mutta muuten lintu voi olla vieras. Siksi tietoa tarvitaan lisää.

- Pelkästään kaakkurin suojelun kannalta on tärkeää tietää, missä se käy kalassa, miten se muuttaa, missä se talvehtii. Ei näitä suojelukohteita voida muuten kohdistaa, jos ei tiedetä, miten lintu käyttäytyy itse luonnossa.

Lukurengas helpottaa havainnointia

Kalevi Eklöf on kolmen vuoden ajan rengastanut kaakkureita myös lukurenkailla. Rengas on niin näkyvä, että kuka hyvänsä mainion kiikarin tai kameraobjektiivin omaava voi havaita rengastuksen ja ilmoittaa tiedot eteenpäin.

- Renkaan perusteella saadaan tietoon paikkauskollisuus, ja siitä voidaan lukea kuinka vanha lintu on. Kaikki liikkuminen, jota ei ole tähän asti tiedetty, se nähdään lukurenkaasta.

Kaakkurit saapuvat Suomeen lähipäivinä, kunhan metsälammet vapautuvat jäistä. Kaakkurihavaintonsa voi käydä kirjaamassa internetistä löytyvään BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalveluun.