1. yle.fi
  2. Uutiset

Kolarin seurakunnasta vuoden esimerkillinen työllistäjä

Vuoden esimerkilliseksi työllistäjäksi on valittu Kolarin seurakunta. Vammaisten ja osatyökykyisten työllistymiseksi toimiva VATES-säätiö toteaa perusteluissaan, että seurakunta on osoittanut esimerkillisyyttä kiinnittämällä huomiota ihmisen kykyihin vamman sijaan jo rekrytointivaiheessa. Seurakunta palkkasi näkövammaisen Hannele Juutisen seurakuntapastorin virkaan

seurakunnat

Seurakunta palkkasi näkövammaisen Hannele Juutisen seurakuntapastorin virkaan ilman työkokeilua, määräaikaisuutta tai yhteiskunnan palkkatukia.

VATES-säätiö kiittää Kolarin seurakuntaa siitä, että se on oivaltanut, kuinka nykyaikaisilla teknisillä apuvälineillä ja muilla työolosuhteiden sopeutuksilla voidaan ylittää vammasta johtuvat työkyvyn esteet vaativassakin henkisessä työssä.

Kolarin seurakunta valitsi teologian maisteri Hannele Juutisen seurakuntapastorikseen vuoden 2009 lopussa. Virkaa haki neljä henkilöä. Oulun hiippakunnan piispan Samuel Salmen haastattelujen jälkeen Kolarin kirkkoneuvosto pyysi heistä kaksi jatkohaastatteluun.

"Teki vaikutuksen kyvyillään"

- Juutinen teki Kolarin kirkkoneuvostoon vahvan vaikutuksen kyvyillään. Vaikka hän ei päässyt esteen takia henkilökohtaisesti haastateltavaksi, hänen sähköpostivastauksensa kirkkoneuvoston kysymyksiin sekä niitä täydentänyt puhelinhaastattelu vakuuttivat kirkkoneuvoston. Se päätyi yksimielisesti Juutisen valintaan, sanoo kirkkoneuvoston puheenjohtaja, kirkkoherra Jaakko Knuutila

- Kun on vammastaan huolimatta suorittanut maisteritutkinnon ja hankkinut lisäksi uskonnon- ja historianopettajan pätevyyden, niin ajattelimme, että hänessä täytyy olla sinnikkyyttä ja vahvaa tahtoa. Opinnot on pitänyt suorittaa niin kuin muidenkin opiskelijoiden, ei siinä ole helpotuksia saatu, kirkkoherra tulkitsee kirkkoneuvoston tuntoja.

Kunta tuli osan matkakustannuksista

Knuutila myöntää, että kirkkoneuvosto pohti sitä, kuinka liikkuminen paikasta toiseen onnistuu ilman lisäkustannuksia. - Siinä Kolarin kunta tuli seurakuntaa vastaan. Seurakunta maksaa taksimatkoista, joita Juutinen tarvitsee viranhoidossaan, normaalia kilometrikorvausta vastaavan osan. Kunta maksaa siitä ylimenevän osuuden.

- Juutinen tekee seurakuntapastorin työnsä niin kuin muutkin virkasisarensa ja -veljensä. Vaikka näköä ei käytännössä ole lainkaan jäljellä, niin tekniset apuvälineet, kuten tietokoneen ruudun lukuohjelma, puhesyntetisaattori, pistenäyttö ja matkapuhelimen puheohjelma sekä henkilökohtainen avustaja auttavat pärjäämään työssä siinä missä muutkin.

- Meillä on tällä hetkellä 1 000 korkeakoulutettua vammaista työelämän ulkopuolella. Toivomme, että tämän esimerkillisen työllistymisen myötä korkeakoulutetut vammaiset nähtäisiin nykyistä paremmin potentiaalisina työntekijöinä. Erityisen tärkeää on ensimmäisen työpaikan saanti ja sen kautta työelämään sekä omaan työuraan kiinni pääsy, sanoo toimitusjohtaja Marjatta Varanka VATES-säätiöstä.

Vammaisten ja osatyökykyisten työllistymiseksi toimiva VATES-säätiö myönsi Vuoden esimerkillisen työllistäjä -palkinnon 12. kertaa.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi