Omaleimaisille terästuotteille Lapin Taito-palkinto

Lapin käsi- ja taideteollisuus ry on valinnut alueelliseksi Taito-palkinnon saajaksi Arctichrome Production Oy:n Torniosta. Yritys valmistaa omaleimaisia sisustus- ja kattaustuotteita ruostumattomasta teräksestä.

Laadulla pärjää, tietää muotoilija Eero Hyrkäs. Kuva: YLE / Risto Koskinen

Arctichrome Production Oy:stä palkinnon vastaanottivat muotoilija Eero Hyrkäs ja toimitusjohtaja Veli-Pekka Huhmo. Palkinto luovutettiin keskiviikkona Taidon päivänä Lapin Ely - keskuksessa Rovaniemellä.

Lapin käsi- ja taideteollisuus ry mainitsee palkinnon perusteluiksi yrityksen ammattimaisen toimintatavan, kannattavuuden ja tuotteiden omaleimaisuuden.

Muotoilija Eero Hyrkäs kertoo, että omaleimaista tuotetta on joskus helppo tehdä, joskus vaikeaa.

- Omaleimaisuudessa onnistuminen riippuu usein mielialasta. Oma rima nousee vuosien mittaan, kun näitä töitä tekee. Tuntuu hienolta saada tämä palkinto. Tämä kannustaa ja antaa uskoa tulevaisuuteen, sanoo Hyrkäs.

Laatu tuo kannattavuutta

Yhtiössä haetaan kannattavuutta laadulla. Hyrkäksen mukaan yritys tähtää myös vientimarkkinoille - parilta messukerralta Saksasta on saatu hyvää palautetta. Taantuma on kuitenkin näkynyt myös Arctichrome Production Oy:ssä.

- Tuotteita menee yksityisille paljon lahjoiksi taantumankin aikana, mutta yritykset karsivat kulujaan ensimmäisenä liikelahjapuolelta. Työn laatu on tärkeä, sillä voidaan pärjätä. Myös asiakaspalaute on tärkeää, sitä pitää kuunnella tarkalla korvalla, sanoo Hyrkäs.

Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry jakaa joka toinen vuosi valtakunnallisen Taito-palkinnon, joka on käsityöalan merkittävin yrittäjyyden tunnustuspalkinto.

Palkinnon tarkoituksena on tuoda julkisuuteen menestyviä käsityöyrittäjiä ja yrityksiä. Näin kannustetaan yrittäjiä positiivisilla menestystarinoilla ja vahvistetaan yleistä käsityön laatukäsitystä

Ensimmäinen alueellinen Taito-käsityöyrittäjä tunnustus jaettiin 2004. Sen sai keramiikkayritys Tmi Vuokkomänty Ky Rovaniemen maalaiskunnasta. Vuonna 2006 palkittiin kolarilainen puualan yritys Wood Jewel ja vuonna 2008 käsintehdystä paperista kortteja, valaisimia ja tuhkauurnia valmistava karunkilainen Paperivalo.