1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maastopalot

Tupakoitsijat syypäinä keväisiin maastopaloihin

Keväällä nurmikko- ja maastopalot ovat suureksi osaksi tupakoitsijoiden aiheuttamia, sanoo Hämeen Pelastusliiton koulutuspäällikkö Antero Liukkonen.

Arkistokuva. Kuva: YLE

KANTA-HÄME Autosta ulos heitetty tupakka saa aikaan kipinämeren, johon ei itsestään sammuva tupakkakaan tuo helpotusta.

- Ei se tupakka heti sammu, jos se vaikka heitetään autosta ulos, tai istutaan terassilla ja napataan se siitä sormella nurmikon puolelle, vaan se palaa niin kauan kuin palavaa ainetta siinä on, Liukkonen sanoo.

Tuli on tänä päivänä Antero Liukkosen mielestä lähes uppo-outo pyhävieras nuorille.

- Tulta käytetään aiempaa vähemmän esimerkiksi lämmitykseen. Tuli onkin tämän päivän ihmisille usein esimerkiksi joulukynttilä, Liukkonen huomauttaa.

"Kuiva heinä on kuin ruutia"

Tulen käsittelyä ei siis enää hallita. Liukkosen mukaan moni ei ymmärrä, miten suurta tuhoa pieni kipinä tai vaikka palavan tulitikun heittäminen maahan voi saada aikaan.

Kipinä voi lentää hyvinkin kauas, Liukkonen muistuttaa. Keväinen kuiva heinä myös syttyy hyvin herkästi.

- Kun kuiva heinä syttyy, se on kuin ruutia ja kuhahtaa oikein kunnolla ja tällaisesta palosta kipinät voivat lentää jopa satojen metrien päähän.

Kanta-Hämeessä syttyi viime kesänä 45 maastopaloa vähemmän verrattuna edellisten vuosien keskiarvoon. Nuoriso oli vastuussa noin 700 tulipalosta viime vuonna, mutta täysi-ikäistenkin vastuulla oli yli 2000 tulipaloa.

Roskien poltto on yksi yleisimmistä syistä tulipaloihin, joten avotulet taajama-alueilla ovatkin kiellettyjä. Myös haja-asutusalueella on syytä olla tarkkana roskien poltossa, sanoo Antero Liukkonen.

- Pitää muistaa, että jos siitä tulipalo alkaa syttyä, vastuussa on tikun raapaisija.