1. yle.fi
  2. Uutiset

Kevään ikkunanpesulla ei ole vielä kiire

Monessa kodissa kevätsiivouslistan kärkeen kuuluu ikkunoiden peseminen. Kevätaurinko on jo päivien ajan kirkkaudellaan muistuttanut pesutarpeesta, mutta liian aikaisin ei työhön kannata ryhtyä.

Ikkunoiden pesu
Ikkunanpesua
YLE / Arja Lento

Pirkanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Marja Kuuteri-Kallio ei ole vielä oman kotinsa ikkunoita pessyt.

- Kyllä vielä säästelisin voimavaroja ikkunanpesussa, koska katupölyä varsinkin keskustassa on nyt paljon. Kun tulee vähän puihin lehtiä ja kadut ehditään pestä, sitten ikkunatkin säilyvät puhtaina pidempään, Kuuteri-Kallio sanoo.

Ikkunoiden pesemisessä on voimissaan monia eri koulukuntia. Marja Kuuteri-Kalliota naurattaa esimerkiksi etikkavedellä huuhteleminen.

- Etikka on mieto happo. Puhdistusaineena se kuuluisi kalkkisaostumien poistoon. Etikka poistaa kyllä veden pintajännitystä, jolloin ikkuna saadaan paremmin kuivaksi. Eli etikalla voi huuhdella lasin pesun jälkeen, mutta saman asian ajaa hyvin pelkkä vesikin.

Sanomalehteä Kuuteri-Kallio ei käyttäisi ikkunan kuivaamisessa ollenkaan. Yhä edelleen uskotaan, että liina ei yksin tehoa, mutta kun vaan hetken malttaa odottaa liinalla kuivatenkin tulee takuulla kirkasta jälkeä.

- Olen siivousluennoilla aina sanonutkin, että sanomalehden muistan lapsuudesta puuceestä. Mutta sieltäkin se on jo poistettu, samoin voisi tehdä siivoustarvikkeiden kohdalla.

Pesuainetta käytettävä säästellen

Ikkunan pesussa suurin virhe on liian runsas pesuaineen käyttö. Marja Kuuteri-Kallio sanoo, että ikkunaan tulevat sateenkaariraidat ovat juuri seurausta käsitiskiaineen liiallisesta käytöstä.

- Pari tippaa ämpärilliseen vettä riittää hyvin, silloin ei edes tarvitse huuhdella ikkunoita.

Omat ikkunansa Kuuteri-Kallio pesee ikkunanpesuaineella, ikkunanpesimellä ja lastalla. Lastan jättämät raidat voi pyyhkiä ikkunaliinalla.

- Kun käyttää ikkunanpesuainetta, jää kuivaamiselle vähän enemmän aikaa. Varsinkin jos pesee aurinkoisella säällä, pesuvesi ei heti kuivahda lasin pintaan. Ikkunanpesuainetta ei myöskään tarvitse huuhdella pois, joten peseminen on myös nopeampaa.

Lähteet: YLE Tampere / Katri Rauska

Lue seuraavaksi