Mi8-koptereiden sijoituspaikka ratkeaa kesällä

Käytöstä poistuvien Mi8-helikoptereiden tuleva sijoituspaikka ratkeaa juhannukseen mennessä. Valtio etsii helikoptereille esimerkiksi humanitääristä käyttöä.

helikopterit
Mi8-kuljetushelikopterin ikkuna.
Mi8-kuljetushelikopteriYLE Anna Huittinen

Neuvostovalmisteiset Mi8-kuljetushelikopterit lensivät Suomen puolustusvoimien käyttöön 1970-luvun alussa. Ensimmäiset kopterit otettiin käyttöön vuonna 1973.

Mi8-kopterien sijoituspaikkana on alkuvuosista alkaen ollut Utti. Viimeisetkin käytössä olevat vanhat helikopterit eläköityvät vuoden lopussa.

”Kopterit ovat olleet luotettavia kumppaneita”

Utin Jääkärirykmentin esikuntapäällikkö Ali Mättölä on ollut Mi8-kuljetushelikoptereihin tyytyväinen.

- Koptereilla on takana yhteensä lentotunteja noin 36 000 tuntia. Sinä aikana ei ole tapahtunut yhtään vakavaa lento-onnettomuutta, Mättölä kertoo.

- Meille Mi8-kopterit ovat olleet luotettavia kumppaneita

Vuosien varrella koptereiden esimerkiksi turvallisuuteen ja suunnistukseen litttyvää tekniikkaa on länsimaistettu. Neuvostoliittolaista alkuperää on mm. koneen runko.

- Yksinkertaisen perusmekaniikan huolto on onnistunut vaatimattomammallakin tekniikalla, uusien NH90-koptereiden toiminta sen sijaan perustuu tietotekniikkaan, Ali Mättölä kertoo.

Kopterit päätyvät moneen tarkoitukseen

Utin Jääkärirykmentti on pitänyt lennossa vielä kahta Mi8-kopteria. Osa kaikkiaan kymmenestä kopterista on siirretty opetuskäyttöön, osa on museoitu tai odottaa museointia.

Utissa vielä palveleville kahdelle kopterille on löytymässä uusi ura tehtävistä ulkomailla. Valtio aikoo lahjoittaa koneet yleishyödylliseen käyttöön.

Puolustusministeriön materiaaliyksikön johtaja Arto Koski kertoo, että valtio etsii helikoptereille esimerkiksi humanitääristä käyttöä.

- Pari vuotta sitten jatkoajalle peruskorjatuista koneista ei haluta enää kustannuksia, kopterit lahjoitetaan sellaisenaan. Käyttötarkoituksen pitää palvella kansainvälisen kriisinhallinnan tarpeita.

- Lahjoituskohteita voisi löytyä esimerkiksi Itä-Euroopasta, jossa on vanhoja Mi8-koneiden käyttäjämaita. Myös Afganistan on mahdollinen kohde, Koski sanoo.

Mi8-kopterit ovat hyvässä kunnossa

Utin Jääkärirykmentin esikuntapäällikkö Ali Mättölä miettii, että käyttöikää hyväkuntoisilla koptereilla riittää vielä.

- Lentotunteja on vielä jäljellä kohtuullisen paljon. Tämä on ehkä eniten maailmalla humanitäärisissä operaatioissa käytössä olevaa kalustoa.

Utin Jääkärirykmentin helikopterihuoltoinsinööri Lassi Ukkonen on työskennellyt Mi8-koptereiden kanssa vuodesta 1983. Hänelle vanha neuvostokopteri on vuosien varrella tullut hyvin tutuksi. Ukkonen jättää osin haikeita jäähyväisiä vanhoille työkavereilleen.

- Kaikki kunnia vanhalle kalustolle, se on ollut poikkeuksellisen hyvä. Mi8 on ollut hyvä valinta tänne Suomen oloihin.

Utti elää murrosvaihetta

Päätös kopterilahjoituksesta tehdään puolustusministeriössä juhannukseen mennessä.

Korvaavat NH-90-kopterit ovat tulleet käyttöön asteittain. 2012 uuden laivueen pitäisi olla täydessä mitassaan 20 kopterissa. Nyt uusia koptereita on saapunut seitsemän, tänä vuonna niitä pitäisi tulla vielä kolmesta neljään lisää.

Uttilaiset ottavat uuden sukupolven ilolla vastaan, mutta vanha myös vie jotain mennessään.

- Vanhoihin koptereihin liittyy nostalgiaa. Niissä on vielä sellaista neuvostoliittolaiskaluston räminää ja yksinkertaista tekniikkaa, Utin Jääkärirykmentin esikuntapäällikkö Ali Mättölä maalailee.

Dieselistä siirrytään formulaan

Uusi teknologia saa kuitenkin iloisen vastaanoton. NH90-kopterit ovat tehoiltaan ja ominaisuuksiltaan vanhoja selvästi monipuolisempia. Esimerkiksi moottorien teho on yli kaksinkertainen vanhoihin kuljetuskoptereihin verrattuna.

Helikopterihuoltoupseeri Lassi Ukkonen hakee vertauksen automaailmasta.

- Kun kalusto vaihtuu uuteen, siirrytään vanhasta dieselistä nykyaikaiseen formulaan.

Ukkonen muistelee haikeana myös Mi8-koptereiden asemaa Suomen maanpuolustuksen helikoptereiden ikonina.

- Menee varmasti aikaa, ennen kuin suomalaiset mieltävät NH90-kopterit samalla tavalla. Nyt koko kansa on nähnyt silmissään Mi8-kopterin, kun puhutaan kuljetushelikoptereista, Ukkonen miettii.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Laura Mäkiniemi