Tutkijat syyttävät Japania valaanlihan viennistä

Ryhmä tutkijoita syyttää Japania valaanlihan myymisestä ulkomaille. Tutkijat sanovat löytäneensä todisteet siitä, että japanilaisten pyytämien valaiden lihaa on myyty ravintoloissa Yhdysvalloissa ja Etelä-Koreassa.

Ulkomaat

Joukko tutkijoita selvitti DNA-tutkimuksen avulla, että losangelesilaisesta sushiravintolasta ostettu valaanliha oli peräisin Japanissa vuosina 2007 ja 2008 myydystä seitivalaasta. Ravintola on sittemmin sulkenut ovensa jouduttuaan valtavan mediahuomion kohteeksi.

Soulissa sijaitsevasta sushiravintolasta puolestaan kerättiin kesä- ja syyskuussa 2009 yhteensä 13 näytettä, jotka olivat peräisin mm. seiti- ja lahtivalaasta. Näytteiden DNA-profiili sopii tutkijoiden mukaan Japanissa vuonna 2007 myytyyn lihaan.

Selvityksen tehneessä työryhmässä oli tutkijoiden lisäksi mukana ympäristöaktivisteja ja elokuvantekijöitä. Tutkimuksen tulokset on julkaistu Britannian tiedeakatemian Biology Letters -julkaisussa.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että valaanlihalla käydään edelleen kansainvälisen sopimuksen kieltämää laitonta kauppaa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Valaanpyynti kaupallisiin tarkoituksiin kiellettiin vuonna 1986. Japani ilmoittaa pyytävänsä valaita tieteellisiin tarkoituksiin, mutta osa lihasta päätyy kuitenkin myyntiin.

Tutkijat haluavat, että Japania vaadittaisiin julkistamaan tiedot kaikkien pyytämiensä valaiden DNA:sta, jotta laittomasti ulkomaille myyty liha voidaan jäljittää.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset