1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jazzlegenda kehottaa nuoria kuuntelemaan kaikkea musiikkia

Saksofonisti Benny Golsonin mukaan muusikon tärkein ominaisuus on olla avoin kaikenlaiselle musiikille. Suomessa konsertoiva 81-vuotias Golson on työskennellyt 1950-luvulta lähtien lähes kaikkien merkittävimpien jazzmuusikoiden kanssa.

kulttuuri
Saksofonisti Benny Golson
YLE

Golson aloitti musiikkiopinnot klassisen musiikin parista. Ensimmäinen soitin oli piano. Jazz ja saksofoni löytyivät vasta myöhemmin.

- Kuulin kotikaupungissani Philadelphiassa Lionel Hamptonin yhtyettä, jossa soitti saksofonisti Arnett Cobb. Flying Home –kappaleessa hän astui bändin seasta lavan eteen ja soitti soolon. Se hetki muutti elämäni suunnan, kuvailee Golson.

Golsonin meriittilista on hämmentävä. Hän on toiminut muusikkona, säveltäjänä tai sovittajana lähes kaikkien jazzin suurten nimien kanssa. Yhteyistyölistalta löytyvät muun muassa Count Basie, John Coltrane, Miles Davisi, Ella Fitzgerald, Benny Goodman, Dizzy Gillespie, Lionel Hampton, Earl Bostic and Art Blakey.

- He kaikki ovat persoonallisuuksia, mutta heitä kaikkia on yhdistänyt rakkaus jazziin. Se on ollut kaikille elämäntarkoitus. He ovat halunneet olla osa sitä ja kehittää musiikkia, kuvailee Golson.

Hyvä muusikko on kaikkiruokainen

Huippumuusikolle on tärkeää hallita kaikki osa-alueet: virtuositeetti, tunneilmaisu ja vuorovaikutus yleisön kanssa.

- Muusikon täytyy osata lukea nuotteja, improvisoida, soveltaa jo oppimaansa musiikkia ja saada instrumentista täydellinen soundi, Golson kuvailee.

Golson peräänkuuluttaa musiikissa "sananvapautta". Kenelläkään ei ole oikeutta määritellä sitä mikä on arvokasta tai hyvää musiikkia.

- Kaikilla muusikoilla täytyy olla vapaus soittaa juuri sitä musiikkia mistä pitää.

Golsonin mielestä muusikon tärkein ominaisuus on olla avoin kaikenlaiselle musiikille.

- Pidä kokoajan korvat auki. Älä sulkeudu maailmaasi, koska vertauskuvallisesti kuljet silloin kapeaa tietä. Meidän täytyy kuunnella ja arvostaa kaikkea, Golson opastaa nuoria muusikoita.

Jazz kehittyy - ja marginalisoituu

Benny Golson on viimeisiä elossa olevia muusikoita, jotka ovat säveltäneet nykyäänkin esitettäviä ikivihreitä jazzstandardeja. Golson tunnetuimpia sävellyksiä ovat Killer Joe, I Remember Clifford, Along Came Betty, Stablemates Whisper Not, Blues March, Five Spot After Dark ja Are you Real?

Golsonin mukaan jazzmusikki kehittyy kokoajan, vaikka se ei olekaan enää niin suosittua kuin joskus.

- En ikinä olisi voinut kuvitella, että listojen huipulla tulevat olemaan hiphop ja heavy metal - ja tietysti popmusiikki. Jazzin suosio menee alaspäin. Emme tietenkään ansaitse niin paljon rahaa kuin näissä muissa musiikkityyleissä, mutta olemme selviytyneet ja onnellisia siitä mitä teemme, nauraa Golson.

Golson esiintyy torstaina UMO:n solistina ja kapellimestarina Savoy-teatterissa. YLE Radio 1 välittää konsertin suorana klo 19 alkaen.

Lähteet: YLE uutiset / Antti Karhumäki

Lue seuraavaksi