1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Satoja kuoli Kiinan maanjäristyksessä

Varhain keskiviikkoaamuna Kiinan länsiosassa sattuneen maanjäristyksen uhriluku on noussut lähes 600 ihmiseen, kertoo valtiollinen media uutistoimisto AFP:n mukaan. Qinghain maakunnassa sattuneessa järistyksessä kerrotaan loukkaantuneen noin 10 000 ihmistä.

Kiinalaismies tutkii romahtaneen talon raunioita
Qinghain maakunnassa sattuneessa voimakkaassa maanjäristyksessä satojen ihmisten kerrotaan kuolleen ja noin 8000:n loukkaantuneen. Runsaasti asuintaloja on sortunut vuoristoisella alueella.

Rauniosta on saatu valtiollisen television mukaan pelastettua yli 900 ihmistä. Pelastustyöntekijät ovat joutuneet kaivamaan tiilistä, mudasta ja puusta rakennettujen hatarien talojen raunioista ihmisiä paljain käsin.

Järistys sattui paikallista aikaa aamulla kello 7.49 eli aamuyöllä Suomen aikaa. Suomen seismologian laitoksen mukaan järistys oli voimakkuudeltaan 6,6 Richterin asteikolla ja sen keskus oli 18 kilometrin syvyydessä. Alueella on sattunut myös useita jälkijäristyksiä.

Järistyksen keskus sijaitsi vuoristossa, joka erottaa Qinghain maakunnan Tiibetistä. Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen mukaan keskus oli 380 kilometriä etelään Golmudin kaivoskaupungista.

Pahinta tuhoa järistys teki etnisten tiibetiläisten asuttamalla Yushun hallintoalueella, jossa on sortunut runsaasti matalia asuintaloja. Uutistoimisto Xinhuan mukaan myös useita kouluja on romahtanut ja joitakin oppilaita on jäänyt loukkuun raunioihin. Monien kerrotaan kuitenkin ehtineen pelastautua. Myös ainakin yksi hallintorakennus on sortunut osittain.

Paikallisviranomaisten mukaan lähellä järistyksen keskusta jopa 85 prosenttia rakennuksista on romahtanut. Teitä on vaurioitunut ja maanvyöryt ovat tukkineet kulkureittejä. Myös viestintäyhteydet ovat olleet poikki.

Hallitukselta yli 20 miljoonaa avustustoimiin

Kiinan hallitus on uutistoimisto Xinhuan mukaan myöntänyt 200 miljoona yuania eli yli 21,5 miljoonaa euroa avustustoimiin järistysalueella. Alueelle on lähetetty noin 700 sotilasta auttamaan pelastustöissä. Muita auttajia on noin 5 000. Valtiollinen televisiokanava on myös näyttänyt kuvaa, jossa koiria viedään alueelle auttamaan eloonjääneiden etsinnässä.

Yushun hallintoalueella on noin 80 000 asukasta.

Maanjäristykset eivät ole harvinaisia Tiibetin ylängöllä. Kuolonuhrien määrä jää kuitenkin tavallisesti vähäiseksi, koska alue on harvaan asuttu.

Syrjäisiltä alueilta on kuitenkin vaikea saada heti tarkkaa tietoa. Monet vuoristokylien asukkaat ovat saattaneet jäädä järistyksessä kodittomiksi. He ovat suojan tarpeessa, sillä Yushussa ja etenkin korkealla vuoristossa lämpötilat ovat edelleen pakkasen puolella.

Siviiliasioista vastaava ministeriö onkin lähettänyt onnettomuusalueelle 5 000 telttaa, 50 000takkia ja täkkiä. Alueelle on ennustettu lähipäiviksi voimakasta tuulta ja räntäsateita sekä mahdollisesti jälkijäristyksiä.

Maanpaossa elävä Tiibetin hengellinen johtaja Dalai Lama on ilmaissut rukoilevansa maanjäristyksen uhrien puolesta. Paavi Benedictus XVI puolestaan on peräänkuuluttanut solidaarisuutta turman uhreille. Ainakin YK, Ranska, Saksa ja Japani ovat ilmaisseet osanottonsa ja tarjonneet Kiinalle apuaan.