Koivun mahlasta jopa kymppitonnin lisäansiot

Pohjois-Karjalaan rakennetaan koivun mahlan keräysverkostoa. Mahlan valutuksesta havitellaan sivutuloa aluksi kymmenkunnalle tilalle, jotka toimisivat alihankkijoina mahlaa jalostavalle pohjoiskarjalaiselle yritykselle.

Kotimaa

Juuri nyt mahla valuu koivuista Pohjois-Karjalankin korkeudella. Yhdestä koivusta voidaan saada säistä ja puusta riippuen muutamasta litrasta jopa viiteentoista litraan mahlaa vuorokaudessa. Mahla-aika kestää muutaman viikon.

Pohjois-Karjalan Maakuntaliiton hankkeessa Tohmajärvellä otetaan tänä keväänä mahlanäytteitä reilun kymmenen maatilan koivikoista. Mahlasta tutkitaan puhtaus ja makeus. Mahlalle kehitetään myös laatuluokitus. Varsinaiseen mahlan keräykseen on määrä päästä ensi keväänä.

Mahlasta tila voi saada ihan huomattavaa sivutuloa, sanoo projektipäällikkö Tiina Honkanen Keski-Karjalan Kehitysyhtiöstä.

- Sellaisia arveluita on nyt heitetty, että jos on useampia hehtaareja sitä keräyskoivikkoa, niin kyllä sieltä kymppitonnista ylöspäin voi kauden aikana saada euroja.

Jalostus omassa kunnassa

Tilat valuttaisivat mahlan jalostettavaksi ja myytäväksi Tohmajärvellä toimivalle maailman suurimmalle mahlayritykselle, Nordic Koivu Oy:lle. Tohmajärven kunta rakennuttaa parhaillaan yritykselle laajempia toimitiloja.

Alihankintaketjun avulla yritys aikoo moninkertaistaa nykyisen tuotantonsa, joka on joitakin satojatuhansia litroja vuodessa.

Yrittäjä Susanna Maaranen uskoo, että mahlan jalostuksen ja tuotteistuksen on mahdollista kehittyä toisen kasvinesteen, aloe veran tapaiseksi ilmiöksi maailmalla.

- Teollisuus - sekä kosmetiikka- että elintarviketeollisuus ja juomateollisuus - on vasta nyt heräämässä siihen, että koivunmahla voisikin olla hyvä raaka-aine heillä, Maaranen kertoo.

Kaikki mahla vientiin

Nordic Koivu vie melkein kaiken keräämänsä mahlan ulkomaille, Japaniin, Koreaan, Malesiaan, Keski-Eurooppaan. Miksei kotimaahan?

- Se onkin hyvä kysymys. Sieltä ovat löytyneet oikeat kontaktit. Toisaalta viennissä kuluttajat ovat valmiimpia maksamaan. Ranskassa tuon meidän mahlapullon hinta on 14-15 euroa, Susanna Maaranen selittää.

Ranskassa mahlaa pakataan jopa lasisiin ampulleihin.

Mahlan kuten monien muidenkaan luontaistuotteiden terveysvaikutuksia ei ole tutkimuksin osoitettu. Perinnetiedon mukaan mahla voi helpottaa mm. reuma- ja niveloireita . Vaikutusta siitepölyallergiaoireisiin on ruvettu tutkimaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Kaija Kervinen