1. yle.fi
  2. Uutiset

Tatuoijasta vuoden käsityöläinen

Jyväskyläläinen tatuoija Antti Rossi on valittu vuoden käsityöläiseksi. Rossi on itseoppinut pitkän linjan tatuoija, joka tunnetaan erityisesti realistisista harmaasävykuvistaan.

kulttuuri
Antti Rossi työnsä ääressä
Antti Rossi työnsä ääressäYLE Keski-Suomi / Niina Ryyppö

Tatuoija Rossista tuli omien sanojensa mukaan vahingossa, kipinä tarttui Rossiin Helsingistä tatuointimessuilta -90-luvun alussa.

- Parin vuoden aikana niitä tuli katseltua, ja tuumin että ei tuo nyt niin hankalalta näytä, kun naperosta asti olen piirtänyt. Otin selvää asioista, ja ryhdyin kokeilemaan.

Tatuoimaan hän opetteli käyttämällä siannahkaa. Kun taito karttui, siannahka vaihtui kavereiden ihoksi. Puskaradio levitti sanaa, ja Rossi saattoi jättää päivätyönsä ja siirtyä päätoimiseksi tatuoijaksi. Hän on nyt tehnyt tatuointeja 17 vuotta.

- Parit ruusut ja pantterit on piirretty jo. Mutta 17 vuoteen en ole tehnyt töitä, olen vain studiossa käynyt piirtelemässä, kyllä tämä niin mukavaa on, Rossi kuvaa suhdettaan tatuointiin.

Kaikkea ei nahkaan nakuteta

Rossilla on tatuoijana omat rajansa. Hän nimeää esimerkiksi natsisymbolit kuviksi, joita hän ei tatuoi. Hän ei myöskään tatuoi kasvoihin, päähän eikä kämmeniin.

- Ne ovat liian näkyviä paikkoja. Jos ei kulje pussi päässä, kuvaa ei saa millään piiloon.

Tatuoinneissa on myös omat muotinsa ja aikakautensa, milloin tehdään tribaaleja, milloin kotkia ja intiaaneja, milloin taas halutaan kuvia kaulaan.

- Joskus tuntuu, että ikärajan pitäisi olla 30 vuotta eikä 18 vuotta, sen verran huikeita ideoita tulee vastaan. Asiakkaan kanssa sitten keskustellaan mitä ja miten tehdään.

Verotus kismittää

Yrittäjyydestä Suomessa Rossilla on muutamakin sana sanottavana.

- Erityisesti tatuoinnissa verotus on epäkohta. Meidän katsotaan olevan palvelualalla, ja se tarkoittaa 22 prosentin arvonlisäveroa, taiteilijana se olisi kahdeksan. Jostain syystä verottajan mielestä kuva kankaalla on taidetta, mutta jos se siirtyy iholle, se on palvelua. Hintaero on asiakkaalle aika iso.

Rossi on ollut tunnettu myös tatuoijana, jolla ei ole tatuointeja. Vaan nyt on.

- 15 vuotta meni ilman, mutta nyt on ranteessa vaimon muotokuva. Nyt tietää itsekin mitä se on. Sanovat, että ei voi tatuoida jos ei itsellä ole tatuointeja, mutta ei se minua ole estänyt.

Vuoden käsityöläisen tittelistä Rossi on otettu.

- En olisi ikinä uskonut, että tällainen tunnustus tulee, mutta hienoa että tuli tällaiselle alalle.

Vuoden käsityöläisen valitsee Suomen käsityön museo, joka haluaa nostaa esille myös perinteisestä poikkeavia ammattikäsityöläisiä. Kuvia Rossin töistä onkin esillä Suomen käsityön museossa Jyväskylässä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Laura Airola, Antti Seppälä

Lue seuraavaksi