Vaihtoehtohoidoille tulossa kunnon pelisäännöt

Vaihtoehtohoitojen sääntelystä on valmisteilla uusi laki. Sen tarkoitus on rajata sitä, kuka erilaisia hoitoja voi antaa ja kenelle. Myös vaihtoehtohoitojen katteettomaan markkinointiin ja perusteettoman korkeisiin hintoihin on tarkoitus puuttua.

Kotimaa

Lakia valmistelleen työryhmän työ on ollut valmis jo vuoden, mutta asian eteenpäin viemistä vaikeuttavat asiaan kytkeytyvät vahvat ennakkoluulot, intohimot ja taloudelliset edut. Erimielisyyttä on siitäkin, pitäisikö alalle laatia kokonaan oma lainsäädäntönsä.

Vaihtoehtohoitoja löytyy Suomestakin yli kaksi sataa erilaista - kuppauksesta kristalliterapiaan ja aromikylvystä akupunktioon. Nyt kirjavalle alalle halutaan selkeämmät pelisäännöt.

- Työryhmä ehdottaa, että alaikäisten ja raskaan olevien osalta sekä henkilöiden, jotka eivät voi tehdä itseään koskevia päätöksiä, niin vaihtoehtohoitojen antamista rajoitettaisiin. Myös sitä rajoitettaisiin, että tiettyjen vakavien sairauksien osalta, kuten syövän ja diabeteksen, ei voisi ilmoittaa hoitavansa vaihtoehtohoidoin ilman, että lääkäri on mukana, selittää hallitusneuvos Päivi Kaartamo sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Homeopatian vaikutuksista kiistellään

Kenties suosituin työryhmän esityksen vaikutuspiiriin kuuluvista hoitomuodoista on homeopatia.

- Homeopatian perusperiaate on samankaltaisuuden laki. Eli sellainen aine, joka suurissa määrissä on saanut aikaan jonkun reaktion, esimerkiksi myrkytysoireen, niin sillä voidaan pienissä määrin sitä vaivaa hoitaa, kertoo homeopaatti Filippa Nyqvist Circlum Farmasiasta.

Skeptikkojärjestö on kuitenkin palkinnut homeopatian huuhaa-palkinnolla ja Englannissa joukko ihmisiä otti tammikuussa provokaationa yliannostuksen homeopatialääkkeillä todistaakseen, ettei niillä ole mitään vaikutusta.

- Lääkkeet ovat turvallisia. Voin ottaa purkin ja syödä niin paljon kun haluan, eikä minulle mitään ongelmia tule, sanoo Nyqvist.

Myös Suomessa homeopatian kyseenalaistajia löytyy.

- Lähdetään aineesta, ravistellaan sitä oikealla tavalla ja laimennetaan sitä aivan naurettavissa määrin niin, että lopputuloksessa ei nykykemian mukaan ole sitä alkuperäistä ainetta. Sitten sanotaan, että siellä on sellainen maaginen muisti tai värähtely tallessa, kyseenalaistaa Skepsis ry:n varapuheenjohtaja Otto J. Mäkelä.

Lääkelaitos luokittelee homeopatiavalmisteet lääkkeiksi. Muista lääkkeistä poiketen, näiden tehoa minkään sairauden hoidossa ei kuitenkaan tarvitse todentaa - riittää, että ne ovat riittävän laimeita ja siten ihmiselle vaarattomia. Lakiehdotus vaihtoehtohoitojen sääntelystä tulee eduskunnan käsittelyyn aikaisintaan syksyllä. Siitä keskustelusta tuskin tulee laimea.

Lähteet: YLE Uutiset / Markus Tiittula