1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tupasvilla on mainio öljyntorjuja

Tupasvillasta öljyntorjunnassa on saatu Helsingin yliopiston ympäristöekologian laitoksella Lahdessa saatu hyviä tuloksia. Tupasvilla on synteettisiä liinoja parempi ja ekologisempi vaihtoehto. Se päihittää myös turpeen öljyn kerääjänä, koska hylkii vettä, sanoo ympäristöbiotekniikan professori Martin Romantschuk.

Suomalainen luonnontuote kiinnostaa maailmalla. Kuva: YLE

Professori Romantschukin mielestä tupasvillaa olisi hyvin voinut testata Lahdessa Vesijärvellä pääsiäisen öljyonnettomuudessa. Menetelmä soveltuu erityisesti pienempiin öljyonnettomuuksiin ja isompien jälkihoitoon, sanoo Romantschuk.

Tupasvillan imuvoima on mittava, se imee noin 20 kertaisesti oman painonsa verran öljyä.

- Tupasvilla on turpeennoston sivutuote. Se hylkii hyvin vettä, joten öljyn kerääminen veden pinnalta onnistuu helposti.

Romantschukin mukaan tupasvilla voidaan nostaa pois vedestä öljyineen, kompostoida ja hajoittaa.

- Tupasvillan voi mahdollisesti myös jättää rantaan veteen, jolloin öljy häviää paikan päällä, mutta tällöin ympäristöriskien mahdollisuus pitää tarkoin tutkia, hän muistuttaa

Tupasvillan öljyntorjuntaominaisuuksista on valmistunut väitöskirja.

Pääsiäisen öljyonnettomuus ei katastrofi Vesijärvelle

Pääsiäisen öljyonnettomuuden suorat vaikutukset Lahden Vesijärvellä ovat jäämässä pelättyä pienemmiksi. Riskien kannalta tilanne ei vaikuta kauhean huonolta, arvioi ekotoksikologi Olli-Pekka Penttinen.

- Joitakin lintuja sotkeutui öljyyn, mutta viranomaiset selvisivät akuutista öljyntorjunnasta ja sen rajaamisesta kohtuullisen hyvin, vaikkakaan ei kovin nopeasti. Myös jälkihoitoon on kiinnitetty huomiota, kiittää ekotoksikologi Olli-Pekka Penttinen.

Vaikka suorat vaikutukset ympäristöön ovat jääneet vähäisiksi, epäsuoria eli esimerkiksi pohjaeliöstön kautta kaloihin ja ravintoketjuun vaikuttavia ei vielä tiedetä. Kalojen kautta myrkkyjä voi päätyä ihmiseenkin. Penttinen ei kuitenkaan ole tästä järisyttävän huolissaan.

- Altistusaika on tärkeä ja kun öljy on saatu poistettua melkein kokonaan, vaikutukset jäänevät vähäisiksi. Myös pitoisuus vaikuttaa. Vesijärven kokonaisuuden kannalta paikallinen ja rajattu onnettomuus ei ole katastrofi, arvioi Penttinen.

Kauneudenhoito ja hetken helpotus ei riitä

Vesistöekologian tutkija Kirsi Vakkilainen on seurannut Vesijärven tilaa ja erityisesti Enonselkää 1990-luvun puolivälistä lähtien.

Hänen mielestään todellisiin ongelmiin ei Vesijärvellä ole puututtu. Nyt tarvittaisiin yhteistä tahtoa ja monen tahon yhteistyötä.

- On hoidettu oireita, kun pitäisi keskittyä syihin. Esimerkiksi valuma-alueet, kaupunkirakentamisen seuraukset, liikenne ja muu hajakuormitus tulisi ottaa kunnolla tarkastelun alle.