Etikkaa ei enää pakata viinapulloon

Rajamäen etikkatehdas joutuu luopumaan viinapullosta väkiviinaetikan pakkauksena. Pakkauslasin valmistuksen loputtua Suomesta tutuksi tullut lasipullo vaihtuu kotimaiseen muovipulloon. Etikka on pakattu samaan pulloon kuin Koskenkorva.

Kotimaa
Etikkapullo
Kirkas viina ja väkiviinaetikka pullotettiin Suomessa vuosikausia samaan pulloon. Lasipullojen valmistuksen päättyminen vei etikankin muovipulloon.YLE / Miki Wallenius

Rajamäellä tehtävä suomalainen väkiviinaetikka on erikoisuus. Se on ainoa kotimainen luonnonmukainen väkiviinaetikka, muut etikat ovat synteettisiä.

Rajamäellä etikkaa on valmistettu vuodesta 1892 lähtien.

Aluksi etikka pakattiin viinapulloon, ja sota-aikana sekalaisiin palautuspulloihin. Muovipullossa etikkaa myytiin ensimmäisen kerran 1960-luvun lopulta vuoteen 1985. Sitten palattiin taas lasiseen viinapulloon.

-1980-luvun alussa Suomessa muuttui asetus, ja silloin sai myydä myös etikkahaposta laimennettua etikkaa. Kilpailutilanne kiristyi uusien happoetikkavalmistajien päästyä markkinoille. Rajamäellä haettiin kilpailuetua alkoholijuomatehtaan tehokkaalta Koskenkorvan pullotuslinjalta, ja samalla siirryttiin takaisin lasiseen viinapulloon, muistelee tuotepäällikö Raili Muikku Berner Oy:ltä.

Vuodelta 1962 peräisin oleva etiketti kuuluu jo suomalaisten tuotemerkkien elävään historiaan. Etiketin suunnitteli taiteilija Erik Bruun.

Karhulan lasitehtaan lopetettua toimintansa ovat etikkapullot tulleet Virosta.

Lähteet: YLE Häme