Sähkön suuret keksinnöt syntyivät kokeilujen kautta

Ihminen on tehnyt sähköhavaintoja luonnossa koko olemassaolonsa ajan. Sen jälkeen kun ihminen oppi hallitsemaan sähköä, lähti liikkeelle se huima kehitys, jonka seurauksena länsimainen ihminen ei enää tulisi toimeen ilman sähköä. Sähkökeksintöjen historia on esillä Lahdessa, Radio- ja tv-museossa.

sähkö
Monenlaista generaattoria.YLE/ Tuija Veirto

Ensimmäiset maininnat sähköisistä ilmiöistä löytyvät jo muinaisesta Kreikasta, kertoo museojohtaja Kimmo Kyllönen Sähkömuseo Elektrasta.

- Thales Miletolainen hankasi meripihkaa kankaalla ja sai aikaan kitkavarauksen, mutta piti sitä varmasti henkimaailman juttuna, pohtii Kyllönen.

Samanlaisesta hankaussähköstä oli kyse myös 1600-luvulla keksityssä influenssikoneessa.

Ajankohta oli länsimaisen tieteen nousukautta, ilmiöiden taustalla alettiin huomata lainalaisuuksia ja niitä haluttiin tutkia.

- Influenssikone tuotti kyllä sähköä, mutta ei varastoinut sitä. Se on ollut kovasti hankala käyttää.

Generaattorilla sähkö liikkeelle

Ensimmäisen kerran sähkö saatiin varastoitua niin sanottuun Leidenin pulloon, mutta se ei vielä ollut kovin tehokasta.

Merkittävää sähköntuotannon kannalta oli induktiolain keksiminen 1800-luvulla. Sen seurauksena sähkögenraattorit eli dynamot, akut, laturit ja patterit valjastettiin sähkön tuotantoon.

- Kaikki perustuu Michael Faradayn yksinkertaiseen havaintoon siitä, kuinka magneetti ja kuparilanka tuottivat energiaa, kertoo Kimmo Kyllönen.

Teknisten keksintöjen ketjussa seurasivat muun muassa puhelin, lennätin ja radio.

Radiotekniikan Kyllönen listaa henkilökohtaisesti kolmen merkittävimmän keksinnön joukkoon maailmassa.

- Viestintäteknologian kehitys on ollut huimaa. Nuoret saattavat sanoa, että eivät kuuntele radiota, mutta esimerkiksi puhuessamme kännykään teemme juuri sitä samaa!

Lähteet: YLE / Tuija Veirto