Hyppää sisältöön

Tanskan kuningattaren taide herättää kritiikkiä

70-vuotta täyttävän Tanskan kuningattaren, Margareeta II:n, maalaukset saavat ihmiset jonottamaan näyttelyihin, mutta kriitikoiden mielestä kuningatar on enemmänkin sunnuntaitaiteilija.

Tanskan kuningatar Margareeta II syntymäpäiväjuhlissaan 13. huhtikuuta 2010. Kuva: Jens Norgaard Larsen / EPA

Tanskalaisen Politiken -lehden kulttuuritoimittajan Peter Michael Hornungin mukaan kuningatar Margareeta on poeettinen ja idearikas impressionisti, mutta hänellä ei ole syntyperänsä takia ollut mahdollisuutta keskittyä pelkästään taiteen tekemiseen.

- Hän on eräänlainen sunnuntaimaalari, joka maalaa aina kun siihen on mahdollisuus. Maalaaminen ei ole kuitenkaan hänen ensisijainen ammattinsa. Mielestäni tässä onkin se suurin ero: kuningatar maalaa kun hänellä on siihen aikaa, hän ei joudu tekemään sitä työkseen tai elääkseen. Hän siis harrastaa maalausta, hän ei ole maalari.

70 vuotta täyttävän kuningattaren maalaustaitoja Peter Michael Hornung ei kuitenkaan halua arvostella tarkemmin. Yleisön mielenkiinto liittyy Hornungin mukaan ehkä muuhun kuin kuningattaren taituruuteen tai sen puutteeseen.

- Kuningattaren maalauksia katsellessa pääsee häntä lähemmäs. Hänen maalauksensa ovat hetkellisiä vaikutelmia ja kuvauksia luonnosta. Ne paljastavat hänestä ja hänen unelmistaan jotain. Kuningattaren taide on hänen paratiisinsa, ainoa paikka jossa hän voi olla oma itsensä.

Vuonna 2003 brittiläisen The Guardian -lehden taidekriitikko Adrian Searle arvosteli kuningattaren teoksia happamasti. Searle totesi että kuningatar ei maalaa yhtään huonosti, mutta eivät hänen maalauksena hyviäkään ole. Brittikriitikon mukaan maalaukset osoittavat maalarin herkkyyttä, mutta ne ovat samalla jotenkin kouristuksenomaisia.

Roolimallina monille

Tanskalaisen Politiken -lehden kriitikon, Peter Michael Hornung, näkee kuningattaren puuttuvista taidoista huolimatta hänet hyvänä roolimallina. Kuningatar saa taiteen pariin myös ihmisiä, jotka eivät muutoin ole niin kiinnostuneita kulttuuritarjonnasta.

- Jos joku tuntematon henkilö tekisi samat maalaukset, ei hän saisi niitä näytteille mihinkään. Tottakai nimellä on merkitystä. Hänen taiteestaan tekee juuri mielenkiintoista se, että hän on kuningatar.

Kuningattaren taidenäyttelyihin on ollut jopa jonojakin. Kuningatar sai esimerkiksi Lemvigin uskonnollisen taiteen museossa pitämällään näyttelyllä liikkeelle kolme-neljä kertaa normaalia enemmän näyttelykävijöitä.

70-vuotisjuhlallisuudet alkavat torstaina

Tanskan kuningattaren 70-vuotisjuhlia vietetään Kööpenhaminassa torstaista lauantaihin. Suomesta juhlallisuuksiin osallistuvat tasavallan presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi. Juhlallisuuksiin kuuluvat muun muassa torstai-iltana järjestettävä teatterigaala Tanskan kuninkaallisessa teatterissa. Juhlaväelle esitetään ootteita baleteista ja oopperoista.

Perjantaina Tanskan kuningattaren kunniaksi järjestetään paraati ja kuningatar matkaa kaupungin halki hevosvaunuilla. Syntymäpäivä huipentuu illalla järjestettävään juhlapäivälliseen Fredensborgin linnassa.