1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kylmyys uhkaa Kiinan järistyksestä selvinneitä

Kiinassa sattuneen maanjäristyksen pelastustyöt jatkuvat. Jiegun urheilukentälle on pystytetty tilapäinen sairaala, joka ei kuitenkaan pysty hoitamaan kaikkia murtumista ja muista vammoista kärsiviä. Tilannetta pahentaa kylmä sää, joka heikentää raunioihin satimeen jääneiden mahdollisuuksia selviytyä.

Maanjäristys sattui varhain keskiviikkoaamuna etnisten tiibetiläisten asuttamalla Yushun hallintoalueella. Kuolonuhrien määrä oli torstaina noussut yli 600 ihmiseen. Määrän pelätään yhä kasvavan. Tuhannet ihmiset ovat loukkaantuneet.

Monet järistyksestä selvinneet joutuivat viettämään yönsä ulkona hyisessä säässä. Pelastajat ovat kaivaneet raunioista joitakin eloonjääneitä ja useita ruumiita.

Pelastustyöntekijöitä ja avustustarvikkeita kuljettavat bussit ja kuorma-autot liikennövät läpi yön moottoritiellä, joka erottaa Yushun Qinghain provinssin pääkaupungista Xiningista.

Uutistoimisto Xinhuan mukaan Yushuun on saapunut lähes 2 000 sotilasta, poliisia ja palomiestä. Mukana on myös maanjäristyksiin erikoistuneita pelastuspartioita koirineen ja satelliittiviestintävarusteineen.

Ruoka, vesi ja polttoaine alueella ovat kuitenkin käymässä vähiin.

Hapenpuute haittaa pelastusta

Pelastustöitä vaikeuttaa myös järistysalueen sijainti korkealla vuoristossa. Pelastajat joutuvat työskentelemään paikoin jopa neljä kilometriä merenpinnan yläpuolella.

China Dailyn haastattelema terveysviranomainen He Xiong sanoo, että pelastustyöt korkeassa paikassa ovat fyysisesti ja teknisesti tavallista vaativampia työntekijöiden hapenpuutteen vuoksi.

Suomen seismologian laitoksen mukaan järistys oli voimakkuudeltaan 6,6 Richterin asteikolla. Se tuhosi muun muassa koteja, kouluja ja tiibetiläisiä luostareita. Uutistoimisto Xinhuan haastatteleman opetusviranomaisen mukaan järistyksessä kuoli kolmessa koulussa 66 lasta ja 10 opettajaa.

Jiegun asutuskeskuksen ulkopuolella sijaitsevan Thrangun luostarin edustaja kertoo, että luostarin munkeista kymmenien pelätään kuolleen.