Vähäinen kirjamyynti riuduttaa suomalaisia pienkustantamoja

BTJ Finland-kustannusyhtiölle myyty pienkustantamo Avain on kamppailut pienten myyntilukujen kanssa. Vuonna 2003 perustettu Avain on julkaissut kaunokirjallisuutta ja tietokirjoja. Kirja-alan toimijoiden yhteistyö toisi helpotusta pienille kustantamoille.

kulttuuri
Nainen lukee kirjan takakantta kirjakaupassa
YLE

Avain-kustantamon kustannuspäällikkö Anna-Riikka Carlson muistuttaa, että Suomi on pieni kielialue.

- Monen hyvän kirjan myynti jää pieneksi. Rankka taloudellinen tilanne jää yksin kannettavaksi, ja se alkaa syödä hurjasti aikaa ja energiaa. On rankkaa etsiä rahoitusratkaisuja, kun haluaisi keskittyä kirjoihin.

Anna-Riikka Carlson uskoo, että monia asioita voisi kehittää yhdessä kirja-alan eri toimijoiden kanssa.

- Yhteistyö helpottaisi pienkustantamojen asemaa. Jotkut asiat ovat pienille yrityksille vaikeampia kuin isoille, ja pienissä kustantamoissa taloudelliset epäonnistumiset vetävät toiminnan hetkeksi rankasti miinukselle. Isommissa kustannustaloissa on enemmän vakautta.

Kustannusalan turbulenssi luo myös uusia mahdollisuuksia

Viime vuonna kustannusalalla kävi kova myllerrys. Carlson arvelee, että myllerryksellä on ollut vaikutusta siihen, että BTJ Finland on halunnut ostaa Avain-yhtiön.

- Varmasti siellä ajatellaan, että turbulenssi luo uusia mahdollisuuksia. Itse ajattelen, että asiat, joihin olen kaivannut radikaalia muutosta, ovat olleet olemassa ilman talouden taantumaa ja kirja-alan myllerrystäkin. Kyllä Avain-kustantamon ihanat ja rankat asiat ovat olleet olemassa vuodesta 2003 asti, Carlson painottaa.

Kaikki Avain-kustantamon kirjailijat siirtyvät BTJ- Finland -kustannusyhtiöön. Avain-kustantamon nimi ja brändi säilyvät ennallaan. Nykyinen Avain-kustantamon kustannuspäällikkö Anna-Riikka Carlson jatkaa vastaavissa tehtävissä uudessa yhtiössä.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Seppo Puttonen