Tähtiharrastajat kokoontuvat Mikkeliin

Mikkelissä vietetään viikonloppuna valtakunnallisia Tähtipäiviä. Tapahtuma kokoaa tähtiharrastajat kerran vuodessa.

astronomiaharrastus
Orionin suuri kaasusumu.
Orionin suuri kaasusumu, joka löytyy kevättaivaalta Orionin tähdistöstä.Aki Taavitsainen

Päiville on tulossa valovoimaisia esiintyjiä. Lauantaina Turun yliopiston avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja luennoi universumin ihmeistä.

Helsingin yliopiston avaruustähtitieteen professori Karri Muinonen puolestaan kertoo asteroideista ja komeetoista. Lisäksi päivillä kuullaan useiden asiantuntijoiden esitelmiä supernovista, eksoplaneetoista, meteoreista ja tähtiharrastuksesta.

Saliin on varattu 200 tuolia ja järjestelyistä vastaavan Mikkelin Ursan puheenjohtaja Aki Taavitsaisen mukaan lisätuolejakin löytyy tarvittaessa. Kaikkiaan tapahtumaan odotetaan viikonlopun aikana yli 500 kävijää.

Poikkeuksellisesti tähtiharrastaja Aki Taavitsainen ei toivo viikonlopulle kirkasta säätä.

- Tällä kertaa voisi toivoa, että tähtitaivas ei näkyisikään, niin ihmiset saapuisivat meidän tilaisuuteen.

Tähtipäivillä on planetaarioesityksiä, joiden avulla pystytään esittelemään tähtitaivasta monipuolisesti, planetaariossa ei ole haittaa tuhka- tai muistakaan pilvistä.

Kurkkaa kevättaivaalle

Islannissa sattunut tulivuorenpurkaus haittaa lähiaikoina myös tähtien katselua, sillä tuhkapilvi estää näkyvyyden. Kirkkaina iltoina kannattaa kuitenkin katsella kevättaivaalle.

Kun aurinko kevätiltana laskee, kannattaa katsella länteen, sieltä löytyy kirkas Venus. Kymmenen maissa puolestaan etelätaivaalta voi etsiskellä Leijonantähdistöä. Sen etupuolelta löytyy kirkas Mars-planeetta ja takapuolelta Saturnus.

Lähteet: YLE Etelä-Savo