Modernistiset leivokset syntyvät Paakelsipajassa

Leivokset elivät 1930-luvun funkis-Helsingissä kukoistustaan. Kaupunkilaisten muodikkainta huvia oli mannermainen joutenolo kahviloissa leivoksia nautiskellen.

Makeat leivonnaiset
Outi Pukkilan taiteilema leivos.
Outi Pukkilan taiteilema leivos.YLE

Designmuseossa pääsi lauantaina toteuttamaan oman modernistisen leivoksensa. 30-luvulla leipomoita modernisoitiin ja koneistettiin. Tuotteita saatiin markkinoille halvemmalla, nopeammin ja niiden mainontaan panostettiin. Leivos otti asemansa konditoriataiteen lippulaivana.

30-luvun laman jälkeen myös ihmisten elintaso kohosi ja yhä suurempi osa kaupunkilaisista pääsi makeiden herkkujen äärelle.

– Kondiittorit olivat verrattavissa taiteilijoihin ja leivoksissa näkyivät muotivirtaukset hyvin selkeästi, kertoo tutkija Leena Sipponen Designmuseosta.

Helsingissä tehtii muun muassa radiokakkuja, koska radio tuohon aikaan oli uusinta uutta.

Voikreemiä ja nonparelleja

Designmuseossa koristellaan tulevina lauantaina valmiista sokerikakkupohjasta leivoksia 30-luvun hengessä.

– Voikreemi oli 30-luvulla suosituin leivosten kuorrute sen hyvän säilyvyyden ja helppokäyttöisyyden vuoksi. Täällä Kehittyneemmät kondiittorit pääsevät kuorruttamaan myös marsipaanilla, Sipponen kertoo.

Suosituimpia koristeita olivat suklaanapit, nonparellit, pähkinät, luumut ja marmeladin palaset. Kermavaahtoa ei 30-luvulla käytetty leivoksissa lainkaan.

– Kahviloissa ei ollut kylmäsäilytystiskejä ja kermavaahto lähtee hyvin nopeasti happanemaan, Sipponen selvittää.

Lähteet: YLE Helsinki