Helikopteripäivystys pelastanut jo ihmishenkiä

Kouvolan Utissa toimiva ympärivuorokautinen helikopteripäivystys on osoittanut tarpeellisuutensa. Pelastustehtävien määrä vain kasvaa kesällä, kun rajavartiolaitos operoi aktiivisemmin merialueilla.

Utti
NH90-kuljetushelikopteri korvaa MI-8:n
Puolustusvoimat

Utin Jääkärirykmentin ympärivuorokautinen virka-apupäivystys on pelastanut alkuvuoden aikana kaksi ihmishenkeä.

NH90-kuljetushelikopterit ovat vuodenvaihteesta alkaen lähteneet pyydettäessä pelastus- ja virka-aputehtäviin myös virka-ajan ulkopuolella. Esikuntapäällikkö Ali Mättölä kertoo, että kaikkiaan hälytyksiä on tullut neljä. Kahdessa tilanteessa helikopterin liikkeellelähtö on kuitenkin peruuntunut. Pelastustöissä NH90-kopterit ovat olleet Mättölän mukaan Lappeenrannan pienlentokoneonnettomuudessa sekä Kuopion lähellä moottorikelkkaonnettomuudessa.

Hälytystehtävien määrä kasvaa kesällä. Kun Rajavartiolaitoksen tehtävät lisääntyvät merialueilla, ottaa Utti enemmän vastuuta sisävesien etsintä- ja pelastustehtävistä. Myös maastopalot lisäävät hälytysten määrää.

Utin vuotuinen satsaus päivystysluontoiseen varallaoloon on noin 160 000 euroa. Kymenlaakson Pelastuslaitoksen ensihoitajat lähtevät tarvittaessa lennolle mukaan.

Lähteet: YLE Kymenlaakso Laura Mäkiniemi