Koko Suomen lentoliikenne on pysähtynyt

Helsinki-Vantaan lentokenttä suljettiin kello 24 tuhkapilven vuoksi. Ilmailulaitos Finavia päätti laajentaa lentoasemasulkua Helsinki-Vantaan ja Helsinki-Malmin lentoasemille myöhään torstai-iltana.

Kotimaa
Lentokentän infotaulu
Useita Helsinki-Vantaan lentoasemalta lähdössä olleita lentoja jouduttiin perumaan Islannin tulivuorenpurkauksen synnyttämän tuhkapilven vuoksi 15. huhtikuuta.Toni Koskinen

Käytännössä koko Suomen lentoliikenne pysähtyi, sillä rajoituksen piirissä ovat nyt kaikki 25 Finavian lentoasemaa.

Rajoitus kestää toistaiseksi lauantaihin klo 15 saakka. Finnavia seuraa tuhkapilven liikkeitä ja rajoitusta voidaan tarvittaessa muuttaa nopeasti. Finnavian liiketoimintajohtaja Reijo Tasanen sanoi perjantaiaamuna, että rajoitusten jatkuminen pidempään on todennäköisempää kuin niiden purkaminen. Asiantuntijat ovat ennakoineet jopa päivien katkoa liikenteeseen.

Helsinki-Vantaalle jo matkalla olevat lennot, joiden arvioitu saapumisaika on klo 24 jälkeen, ohjataan varakentille tai ne jäävät lähtöasemilleen. Puolen yön jälkeen lähtevät lennot peruutetaan.

Finavia sulki torstaina ensin Pohjois-Suomen lentokentät ja laajensi lopulta rajoitukset iltaa kohden koko maahan. Ilmatilan sulkeminen kieltää myös ylilennot.

Euroopan tilanne heijastuu myös Suomeen

Tuhka on sulkenut useita lentokenttiä muuallakin Euroopassa, minkä vuoksi myös Suomesta lähteviä lentoja on peruttu.

Finnairin mukaan kaikki Suomeen lentokiellon vuoksi jääneet matkailijat on saatu majoitettua hotelleihin. Finnair kertoo myös korvaavansa lentoliput, joita asiakkaat eivät voineet käyttää torstaina.

Esimerkiksi Britannia on sulkenut ilmatilansa toistaiseksi kokonaan. Lentoyhtiöistä Finnair ja Blue1 joutuivat perumaan lentojaan muun muassa Osloon ja Lontooseen. Torstai-iltaan mennessä Finnair joutui perumaan 80 yhdensuuntaista lentoa, jotka koskettivat yhteensä noin 8 000 matkustajaa.

Lähteet: YLE Uutiset