Hyppää sisältöön

Sammallahdenmäki kymmenen vuotta maailmanperintökohteena

Rauman Sammallahdenmäki juhlii kymmenvuotista taipaletta Unescon maailmanperintökohteena.

Sammallahdenmäellä on 36 hautaröykkiötä. Kuva: Kati Rantala / Yle

Suomen ensimmäinen ja ainoa esihistoriallinen perintökohde on peräisin pronssikaudelta yli kolmen tuhannen vuoden takaa. Alue koostuu 36 muodoltaan ja kooltaan erilaisista hautaröykkiöistä.

Sammallahdenmäellä käy vuosittain 5000-7000 vierailijaa, joista suuri osa on ulkomaalaisia. Innokkaimmin alueella käyvät saksalaiset, ranskalaiset ja italialaiset.

- On olemassa niin sanottuja maailmanperintöbongareita, jotka matkaillessaan nimenomaan haluavat käydä tutustumassa maan maailmanperintökohteisiin, Museoviraston tutkija Leena koivisto kertoo.

Vaikka muinaisen kulttuuriperintökohteen kävijämääriin ollaan tyytyväisiä, kaivattaisiin alueelle vielä lisää raumalaisia ja satakuntalaisia matkailijoita.

- Raumanseudulla on varmasti vielä monia, jotka eivät Sammallahdenmäkeen ole tutustuneet. Tässä voidaan nähdä matkakohteille tyypillinen ongelma, eli ihmiset lähtevät mielummin kauemmas katsomaan nähtävyyksiä ja kotinurkat jäävät vähemmälle huomiolle, Leena Koivisto harmittelee.

Vanha Rauma ja Sammallahdenmäki henkisesti lähemmäs toisiaan

Suomessa on yhteensä seitsemän maailmanperintökohdetta, joista kaksi sijaitsee Raumalla. Tänä vuonna alkavan Kahden ajan maailmanperinnöt -hankkeen toivotaankin tuovan Vanhan Rauman ja Sammallahdenmäen lähemmäs toisiaan.

- Tulevaisuudessa tarkoituksena on tuottaa ja levittää tietoa kohteista ihmisille, jotta niitä olisi entistä helpompi lähestyä. Näiden kahden perintökohteen välille kaivataan esimerkiksi retkeily- ja pyöräilyreittejä, jolloin niitä voidaan tuoda ajatustasolla lähemmäs toisiaan, pohtii Rauman kaupungingeodeetti Juhani Korpinen.

Sammallahdenmäen 10-vuotistaivalta maailmanperintökohteena juhlitaan lauantaina 17.4. Lapin kirkonkylän koululla pidettävässä juhlatapahtumassa.

.
.