Iran isännöi konferenssia ydinaseriisunnasta

Iranin pääkaupungissa Teheranissa on alkanut kansainvälinen konferenssi ydinaseriisunnasta. 56 maan konferenssi järjestetään vain muutama päivä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti isännöi Washingtonissa huippukokousta ydinaseiden leviämisen ehkäisemisestä.

Ulkomaat

Iranin konferenssin mottona on "Ydinenergiaa kaikille, ydinaseita ei kenellekään". Iranin mukaan konferenssissa keskustelllaan ydinaseriisunnasta, ydinaseiden leviämisen ehkäisemisestä sekä ydinteknologian rauhanomaisesta käytöstä.

Avatessaan kokouksen Iranin korkein johtaja Mahmoud Ahmadinejad kehotti perustamaan maailmanlaajuisen elimen valvomaan ydinaseriisuntaa.

Iranin korkein johtaja ajatolla Ali Khamenei puolestaan sanoi kokoukselle lähettämässään viestissä, että ydinaseiden käyttö on islamin vastaista. Hän syytti Yhdysvaltoja ainoaksi maaksi, joka on syyllistynyt ydinrikokseen.

Yhdysvallat ajaa parhaillaan Irania vastaan uusia pakotteita, jotta maata painostettaisiin luopumaan uraanin rikastamisesta. Yhdysvallat epäilee Iranin havittelevan ydinasetta, kun taas Iran on toistuvasti sanonut, että sen ydinohjelma tähtää vain rauhanomaisiin tarkoituksiin.

Kokouksessa mukana YK ja Yhdysvallat

Teheranin ydinaseriisuntakonferenssiin edustajansa ovat ilmoittaneet 56 maata sekä YK, Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ja islamilaisten maiden OIC-järjestö.

Iranin uutistoimiston Farsin mukaan osallistujien joukossa ovat kaikki YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet, Venäjän ja Kiinan lisäksi Britannia, Ranska ja Yhdysvallat, uutistoimisto DPA kertoo.

Iranin mukaan kokoukseen osallistuu ulkoministereitä 14 maasta, muun muassa Libanonista, Irakista ja Syyriasta. Venäjää, Arabiemiirikuntien liittoa ja Qataria edustavat apulaisulkoministerit. Kiinaa edustaa DPA:n mukaan ulkoministeriön virkamies.

Joidenkin maiden edustajien saapuminen kaksipäiväiseen konferenssiin saattaa kuitenkin lykkääntyä, koska Islannin tulivuorenpurkauksen aiheuttama tuhkapilvi haittaa lentoliikennettä Euroopassa.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset