1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puutarhanhoito

Mielenrauha löytyy puutarhasta

Moni on huomannut luonnossa samoilun ja puutahanhoidon rauhoittavan vaikutuksen. Ympäristöpsykologin mukaan terapeuttista luontoa löytyy myös kaupunkialueilta. Ekopsykologiaa esitellään viikonlopun puutarhamessuilla.

puutarhanhoito
Kati Latva-Teikari / YLE

Metsässä ja luonnossa samoilu vaikkapa sieniretken merkeissä virkistää ja rentouttaa. Sama vaikutus on kuopsuttelu- ja puuhailupäivällä oman pihapuutarhan kunnostustöissä.

Ekopsykologian peruslähtökohtana on ikiaikainen oivallus siitä, että ihminen on osa luontoa ja juuri sieltä hän löytää myös mielenrauhansa. Merkittävä osa ekopsykologian käytännön toimintaa on viedä psykoterapia aivan konkreettisesti ulos luontoon ja välttää vastaanottokammioita.

Puutarhanhoidon terapeuttinen olemus sekä esimerkiksi ikkunanlautaviljelyn elävöittävä vaikutus mielentasapainoon ja jopa parisuhteeseen ovat myös eräänä teemana Tampereen Puutarhamessuilla.

Kaupunkiluonto rajoittaa

Avajaistilaisuudessa terapiamuotoa oli valaisemassa eko- ja ympäristöpsykologi Kirsi Salonen.

- Luontoympäristöllä kaikkinensa - on se sitten puutarha eli muokattua luontoa tai luonnontilaista villimpää luontoa - on aina myönteinen vaikutus meihin ihmisiin. Ja tämä ei ole millään tavoin riippuvaista siitä, olemmeko luontoharrastajia tai vannoutuneita kaupunki-ihmisiä.

- Onkin sääli, että nykyisin kaupunkiluontoa on niin vähän, se rajoittaa. Jos esimerkiksi lähdet Tampereella Hämeenpuiston nurmelle makailemaan tai puita halailemaan, niin siinähän äkkiä joku kutsuu viranomaisen paikalle, Kirsi Salonen toteaa.

Kiire ei sovi puutarhaan

Salosen mukaan omaehtoisen puutarhaterapoinnin ongelmana on kuitenkin usein se, että mukana viedään mukaan koko arkinen repertuaari kiirettä, kilpailua, vertailua sekä tehokkuutta.

- Kannattaa nauttia pienistä kasvun ihmeistä ihan rauhassa ja kiireettömästi - yhtälailla ulkopuutarhassa kuin ikkunalautaistutuksiakin hoivaten - niin sisäinen elpyminenkin onnistuu, neuvoo Salonen.

Puutarhassa luodaan uutta, työ on palkitsevaa ja raavaskin mies herkistyy. Ekopsykologi Kirsi Salosen mukaan yhteinen puutarhanhoitoharrastus voi olla myös erinomainen piristysruiske parisuhteelle.

- Se on hyvä kenttä harjoitella kuuntelemista ja nöyryyttä sekä nauttia yhteisymmärryksen ja tiimityön hedelmistä. Monissa parisuhteissa on kuviossa mukana myös kielteistä ihmissuhderiippuvuutta ja puutarha voi auttaa siinäkin. Kun molemmat ovat ennen pitkää positiivisella tavalla riippuvaisia myös kolmannesta osapuolesta - puutarhasta eli luonnosta - niin se väljentää parisudetta hyvin terveellä tavalla.

Kirsi Salonen muistuttaa kuitenkin, että jos puutarhanhoito menee sittenkin stressin puolelle, kannattaa mennä metsään, istahtaa kannolle ja tyhjentää ajatuksensa.

Lähteet: YLE Tampere / Seppo Lehtonen

Lue seuraavaksi