Koronnousun pelkääminen maksaa tuhansia euroja

Korkojen nousun odottaminen on saanut asuntovelalliset suojaamaan lainojaan koron nousua vastaan, vaikka asiantuntijat arvioivat korkotason pysyvän erittäin maltillisena ainakin seuraavan vuoden ajan.

korko
Ihmiset katselevat papereita
Yle

OP-Pohjolan uunituoreen asuntobarometrin mukaan liki 60 prosenttia ihmisistä ennakoi korkojen nousevan seuraavan vuoden aikana. Pankit ovatkin innostuneet tarjoamaan asiakkailleen määräaikaisia sopimuksia, joiden avulla asuntolainan korolle saa valita haluamansa katon.

Korkokattomaksuun vaikuttaa lainan määrä, korkokattotaso, korkokattotason pituus sekä vallitseva tilanne korkomarkkinoilla, sanoo rahoitusasiantuntija Soile Hänninen Kainuun osuuspankista.

- Asiakkaat ovat hyvin tietoisia korkotilanteesta tällä hetkellä, he odottavat että korot lähtevät nousuun. Asiakkaiden kanssa tehdään tarkkoja laskelmia siitä, että mitä se merkitsee heidän kuukausierässään ja monet haluavat suojautua tulevilta koronnousulta liittämällä siihen luottoon korkokaton.

Esimerkiksi Kainuun osuuspankissa 100 000 euron asuntolainan koron pitämiseksi seuraavat 10 vuotta 2,8 prosentin tasolla maksaa 14 480 euroa. Suojautuminen kolmeksi vuodeksi maksaa 1 530 euroa.

Laina-asiakkaiden kannattaakin harkita hyvin huolellisesti, kannattaako korolta suojautuminen hoitaa korkokattosopimuksella vai muilla tavoin. Joissain tapauksissa voi käydä niin, että suojautuminen koronnousulta maksaa huomattavasti enemmän, kuin pieni koronnousu olisi maksanut. Esimerkiksi pankkeja valvova viranomainen, Finanssivalvonta, on pitänyt tärkeänä, että pankki arvioi yhdessä asiakkaan kanssa riskeiltä suojautumisen tarpeen. Lisäksi se edellyttää, että korkokattosopimusten ja lainaturvavakuutusten hinnoista ja kuluista annettava informaatio on läpinäkyvää ja kattavaa.

Lähteet: YLE Kainuu