1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupunginteatterin moniottelija Eero Siren jää eläkkeelle

Kemin kaupunginteatterissa useissa tehtävissä vuodesta 1982 alkaen työskennellyt Eero Siren jää eläkkeelle. Aivan vapaaherraksi hän ei aio ryhtyä, vaan ajatuksena on tehdä edelleen pieniä näyttelijän töitä.

teatteritaide
Teatterintekijät malttavat harvoin jättää teatteria kokonaan pois, vaikka eläkepäivät koittavat. Eero Siren ei tee poikkeusta vahvistamattomaan sääntöön, vaan aikoo edelleen tehdä pieniä näyttelijäntöitä.YLE / Jarno Tiihonen

Eero Sirenin uraa teatterin parissa on alusta lähtien leimannut monipuolisuus. Alan opinnot hän aloitti teatteritieteestä vuonna 1967. Vuonna 1975 hän valmistui Teatterikoulusta dramaturgilinjalta. Imatran teatterista alkaneen työuran aikana hän on toiminut neljässä eri tehtävässä.

- Eri tehtävissä ainoastaan näkökulma on toinen. Tilannetta voisi verrata patsaaseen, joka näyttää eriltä, kun sitä katsotaan esimerkiksi edestä tai takaa. Kyseessä on kuitenkin sama patsas, Siren vertaa.

Sirenin mukaan yksi teatterin tekemisen ominaispiirre on kriisi.

- Kriisi kuuluu työn luonteeseen. Niin kauan kuin minä olen ollut alalla, aina on ollut joku kriisi päällä. Kriisi kuuluu myös produktion luonteeseen. Aina jossain vaiheessa tulee tilanne, että nyt tästä ei tule mitään. Teatterissa mennään kriisistä toiseen, Siren kuvaa.

Historiaa myös lapsille

Siren on perehtynyt myös Kemin teatterielämän historiaan. Siren löytää historiasta useitakin kulta-aikoja.

- Kautta aikain ensimmäinen esitys oli Pölhöm koululla esitetty Aleksis Kiven Kihlaus vuonna 1885. Toinen kohokohta voisi löytyä 40-luvulta. Vuonna 1947 päätettiin perustaa täyskunnallinen Kemin kaupunginteatteri Turun mallin mukaan. Kemin kaupunginteatteri oli Suomen toinen täyskunnallinen teatteri. Turussa muutos tehtiin vuotta aiemmin, Siren kertoo.

Siren on tehnyt Kemissä teatteria myös lapsille, esimerkiksi nukketeatteria.

- Olen ollut tekemässä kahta isompaa nukketeatteriproduktiota. Kasper tehtiin vuonna 1986. Vuonna 2005 tein Kimmo Tuppuraisen kanssa H. C. Anderssenin Satakielen, jolla kävimme myös Berliinin festivaaleilla. Viime aikoina olen kiertänyt Kemin päiväkodit ja pitänyt lapsille esitelmiä teatterista, hän kertoo.

Siren pitää ennen eläkkeelle jäämistään läksiäisluennon Kemin kaupunginteatterin juurista 21. huhtikuuta kulttuurikeskuksen pienessä auditoriossa klo 18.00. Tilaisuudessa nähdään myös Sirenin tekemä lastenkomedia Rieskaa Afrikkaan, mikä kertoo Kemin Leipätehtaan purkamisuhasta.

Yleisö on teatterin toinen puoli

Sirenillä on näkemys myös Kemin kaupunginteatterin viime aikojen nosteesta.

- Toiminta on Kemissä niin vanhaa, että tänne on kasvanut teatteriyleisö, joka on kiinnostunut teatterista ja käy katsomassa esityksiä. Katsojia onkin riittänyt koko 2000-luvun yli kaupungin väkimäärän. Yleisö on teatterin toinen puoli. Ilman yleisöä teatteri ei ole mitään, Siren sanoo.

Lähteet: YLE Perämeri

Lue seuraavaksi