Suomen lentoliikenteelle miljoonatappiot - muukin teollisuus varuillaan

Finnairin on ilmoittanut keskeyttävänsä palkanmaksun, jos tuhka estää lentoyhtiön toiminnan vielä kahden viikon päästä. Tällä haavaa poikkeustilanne maksaa kaksi miljoonaa euroa päivässä. Jatkuessaan lentokielto alkaa haitata myös mm. Nokian tuotantoa ensi viikolla.

Kotimaa

Finnairilta jää ilmatilan sulkemisen vuoksi lentämättä yli 200 lentoa vuorokaudessa niin kauan kuin lentokielto kestää. Finnair on joutunut perumaan torstain ja lauantain väliseltä ajalta 435 lentoa, mikä tarkoittaa noin 54 000 matkustajaa. Peruutuksia on odotettavissa lisää, sillä lentokielto jatkuu ainakin sunnuntaihin iltapäivään.

- Kun yhtiö ei operoi, niin vaikutukset ovat tietysti massiiviset, sanoo Finnairin asiakaspalvelujohtaja Timo Riihimäki.

Jos tilanne jatkuu viikkoja ja Finnair päätyy jäädyttämään palkat, sen tappiot puolittuisivat yhteen miljoonaan euroon päivässä.

Blue One –lentoyhtiön viestintäjohtaja Tom Christides sanoo yhtiön saavan lennot käyntiin 4-6 tunnin kuluessa. Myös Finnairin kertoo voivansa aloittaa lennot nopeasti. Lentojen aloittaminen kestää Riihimäen mukaan kuitenkin sitä pidempään mitä pidempään liikenne on pysähdyksissä.

Lentokiellon päättymisen jälkeen on odotettavissa sitä pahemmat ruuhkat, mitä kauemmin lennot on kielletty. Christides arvelee, että luvassa on todennäköisesti kaaosta, koska lennot olivat melko täysiä jo ennen lentokieltoa.

Finnairin mukaan peruutettujen lentojen matkustajat voivat siirtää matkansa myöhempään ajankohtaan. Peruuntumisen takia käyttämättä jääneistä Finnairin lentolipuista voi myös hakea takaisinmaksua. Finnair päivittää tilannetta jatkuvasti nettisivuillaan osoitteessa www.finnair.com/info (siirryt toiseen palveluun). Matkustajia on myös pyritty tavoittamaan puhelimitse ja tekstiviesteillä.

Teollisuuskin kärsii pian

Suomalainen teollisuus on riippuvainen lentorahdista. Esimerkiksi kiireellisiä varaosia tai sopimuspapereita kuljetetaan usein lentorahtina. Nokia viestintäpäällikkö Eija-Riitta Huovisen mukaan esimerkiksi Lohjan tehtaalla alkaa olla pulaa osista ensi viikolla, jos kuljetuksia ei saada kuntoon.

Huovisen mukaan toistaiseksi osien ja valmiiden tuotteiden toimitukset ovat sujuneet. Tilannetta pidetään kuitenkin jatkuvasti silmällä.

Lentorahti rekkoihin

Kuriiriyhtiö DHL:n Suomen toimitusjohtaja Kenneth Palmgrenin mukaan yhtiö siirsi kuljetuksiaan lentokoneista rekkoihin heti kun lentoliikenteen pysähtyminen alkoi näyttää varmalta. Lentorahdin osuus kaikesta rahdista on määrältään hänen mukaansa sen verran pieni, että siitä selvitään noin kymmenellä ylimääräisellä rekalla. Ne kulkevat nyt Tukholman ja Tallinnan kautta.

-Rahtikuljetukset kuitenkin myöhästyvät kohteesta riippuen 24 -72 tuntia, arvioi Palmgren.

Lähteet: YLE Uutiset