Sveitsin pankkisalaisuus rakoilee

Sveitsin suurin pankki UBS on suostunut paljastamaan Yhdysvaltain viranomaisille veronkierrosta epäiltyjen asiakkaidensa nimiä välttääkseen oikeusprosessin Yhdysvalloissa. Sopimus ennakoi lopun alkua Sveitsin tiukasti varjellulle pankkisalaisuudelle.

talous
Sveitsin suurimman pankin UBS:n logo
AP Graphics Bank

UBS suostui tällä viikolla pitkän kiistan jälkeen luovuttamaan Yhdysvaltain viranomaisille asiakastietojaan. Pankki myöntää auttaneensa rikkaita amerikkalaisia asiakkaitaan kätkemään varojaan verottajalta.

Sanomalehti New York Timesin mukaan Yhdysvaltain viranomaisten syynissä on ollut kaikkiaan parikymmentä tuhatta sveitsiläistiliä, joilla on maannut yhteensä 16 miljardin euron omaisuus.

Pankki suostui sveitsiläisviranomaisten kätilöimään sopimukseen ja yli 600 miljoonan euron korvauksiin ja vältti näin Yhdysvalloissa rikossyytteet, jotka olisivat voineet koitua sille kohtalokkaiksi. Julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan pankki olisi luovuttamassa viranomaisille tietoja noin 250 asiakkaastaan.

Kiista ei ole kuitenkaan ohi, sillä torstaina Yhdysvaltain viranomaiset ilmoittivat nostavansa UBS:ää vastaan toisen oikeusjutun, jonka tarkoitus on paljastaa pankin yli 50 000 veroja kiertävän yhdysvaltalaisasiakkaan tilitiedot.

Varjo veroparatiisin yllä

Sveitsi on pitänyt tiukasti kiinni pankkisalaisuudestaan. Salassapitosäännökset ovat auttaneet maata haalimaan pankkeihinsa arviolta vajaan kahden biljoonan euron talletukset.

Maailmalla on kuitenkin arvioitu UBS:n asiakkaiden nimien paljastamisen merkitsevän, että luottamus Sveitsin pankkisalaisuuteen on pian mennyttä.

- Monet tuntuvat olevan nyt sitä mieltä, että Sveitsin pankkisalaisuus on rakoilemassa ja tällä voi olla hyvin kauaskantoisia seurauksia. Ihan kaikkia yksityiskohtia en tiedä, mutta ilman muuta merkittävästä päätöksestä on kyse, veroparatiiseja tutkinut tietokirjailija Matti Ylönen sanoo.

Sveitsin lain mukaan veronkierto sinänsä ei ole laitonta. Pankki saa luovuttaa asiakastietoja vain, jos epäillään vakavaa rikosta kuten petosta tai rahanpesua. UBS:n tapauksessa uutta on, että tietoja annettiin eteenpäin ilman tuomioistuimen päätöstä.

Talousministeri lupaa pankkisalaisuuden pitävän

Sveitsin media on syyttänyt hallitusta antautumisesta Yhdysvaltain painostuksen alla. Liittopresidentti ja talousministeri Hans-Rudolf Merz on puolustautunut sanomalla, ettei hallituksella ollut muuta vaihtoehtoa kuin antaa UBS:n sopia kiista, sillä syytteet olisivat voineet uhata pankin olemassaoloa ja koko Sveitsin taloutta.

UBS:n ja toisen suuren sveitsiläispankin Credit Suissen vastuut ovat seitsemän kertaa niin suuret kuin Sveitsin bruttokansantuote.

Merz on myös vakuuttanut, että Sveitsin pankkisalaisuus on edelleen turvattu.

Myös taloushallinnon professori Dusan Isakov sveitsiläisestä Fribourgin yliopistosta epäilee, onko UBS:n tapauksesta sittenkään vielä virstanpylvääksi. Roimasti tappiota tehneen UBS:n oli pakko pelastaa oma nahkansa, Isakov sanoo. Hänen mukaansa tapausta ei voi sellaisenaan soveltaa muihin sveitsiläispankkeihin, joilla ei ole yhtä laajaa toimintaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Maria Tolsa