1. yle.fi
  2. Uutiset

Adultan viimeiset päivät täynnä epätietoisuutta

Konkurssiin ajautuneen aikuiskoulutuskeskus Adultan toiminta loppuu tällä viikolla, ja opetus siirtyy uusille järjestäjille keskiviikosta alkaen. Kouluttajilla ei vielä ole lopullista varmuutta töiden jatkumisesta.

Adulta Oy
Kaksi opiskelijaa tietokoneiden ääressä.
Adultan elokuva- ja televisiotekniikan opiskelijat leikkaavat dokumenttia.YLE

Tunnelma Adultan Tuusulan toimipisteessä oli maanantaina iltapäivällä hiljainen. Suurimmalla osalla opiskelijoista oli etäpäivä, ja käytävillä kiertelivät lähinnä Adultan toimintaa jatkavan Keudan tekniikkaosaajat, jotka tutustuivat uusiin tiloihin.

Vallanvaihto tiloissa on lähellä, mutta monet asiat ovat edelleen auki.

Kaikki käynnissä olevat koulutukset viedään luvatusti loppuun, mutta kouluttajien siirtymisestä uusien työnantajien palvelukseen vasta neuvotellaan.

– Keskiviikkona on meidän viimeinen työpäivä Adultassa ja torstaista en vielä tiedä, huokaa Media- ja elokuvayksikön päällikkö Markku Häkkinen.

Opiskelijoille ei suuria muutoksia

Siirtymä halutaan toteuttaa niin, että opiskelijoille koituisi siitä mahdollisimman vähän muutoksia. Adultan rehtori Erkki Salminen vakuuttaakin, että hyvin todennäköistä on, että suurin osa kouluttajista siirtyy jatkamaan opetustaan uuden järjestäjän palkkalistoille.

– Kun on kysymys käynnissä olevien koulutusten loppuunsaattamisesta, niin tietysti on luonnollista, että mahdollisuuksien mukaan samat kouluttajat voisivat hoitaa ne loppuun asti. Ja tässä mielessä nämä jatkajat ovat myöskin näitä sopimuksia tekemässä.

Keskiviikosta alkaen Adultan opiskelijat muuttuvat siis Keudan, Amiedun tai Omnian opiskelijoiksi. Kaikki toivovat opetuksen jatkuvan ennallaan ja vakuuttavat tulevansa keskiviikkona kouluun normaaliin tapaan.

– Välillä on ollut vähän epätietoisuutta ja huhuja ilmassa, että mitä tämä tulee olemaan. Mutta kun on luvattu, että pitäisi suurin piirtein samana jatkua, niin kyllä tässä siihen on uskottava, toteaa äänityötä opiskeleva Sami Kettunen.

Takana poikkeuksellisia viikkoja

Siirtymä on kuitenkin jo päässyt häiritsemään opetusta. Epäselvä tilanne on vaikeuttanut ulkopuolisten kouluttajien palkkaamista, ja opetusviikkoja on jouduttu perumaan ja siirtämään. Estraditekniikkaa opiskeleva Soile Heinonen huomauttaa, että lukujärjestyksistä on poikettu jatkuvasti hänen palattuaan harjoittelusta parisen viikkoa sitten.

– Ei ole ollut kouluttajia eikä ole oikein pystynyt suunnittelemaan mitään, ja kaikki on ollut vähän sekavaa, ja mistään ei kukaan tiedä mitään, Heinonen lataa.

Estraditekniikan opettaja Antero Gustafsson myöntää, että tälläkin viikolla opetuksen sisältöjä on jouduttu soveltamaan kouluttajien puutteessa. Gustafsson pelkää, että tilanne jatkuu samana loppukevään.

– Nämä freelancerit täyttävät työviikkojaan sitä mukaa, kun töitä tulee, eikä heitä ole aikaisempaan tapaan voitu sitouttaa tämän siirtymävaiheen vuoksi. Sekä vastuukouluttajilla ja opiskelijoilla on huoli siitä, saadaanko lopputyöt tehtyä kuten on ajateltu.

Myös Soile Heinonen on huolissaan valmiiksi suunnitellusta lopputyöstään.

– Jos nämä suunnitelmat menevät mönkään ja täällä muuttuu paljonkin, niin sitten täytyy aloittaa aivan alusta.

Optimismia ei ole hukattu

Vaikka mieli on monella ollut apea, ei kukaan ole lyönyt hanskoja tiskiin.

– Kouluttajat ovat jaksaneet hyvin ja opiskelijatkin ovat jaksanaat kuitenkin raahautua tänne työn ääreen. Optimismia on, ja me uskomme, että kyllä kaikki hyvin menee, Markku Häkkinen summaa.

Myös Sami Kettunen vakuuttaa, että opiskelijat ovat epätietoisuuden keskellä pystyneet säilyttämään hyvän hengen.

– Ei täällä ole mitään tappiomielialaa suuremmin lietsottu.

Seuraava suuri kysymys on, kuinka käy uusille järjestäjille siirtyvien koulutusohjelmien tulevaisuudessa. Kaksivuotiset ohjelmat viedään loppuun, mutta takuita niiden jatkamisesta tämän jälkeen ei vielä ole.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi