Välilyönti, pilkku ja piste

Välilyönnit ovat ilmaisia. Sen sijaan välimerkit, kuten pilkut ja pisteet, tuntuvat maksavan. Sen huomaa varsinkin erilaisilla internetin keskustelusivustoilla, joissa kirjoitettu suomen kieli hakee uusia muotoja.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
kuvaaja: Minna Isotalo

Kuinka monta välilyöntiä kuuluisi erääseenkin netistä lukemaani virkkeeseen, joka kuuluu näin: Ihana auto retki.Lapset eivät mukisseet vaikka eivät päässeet linja autoon vaan piti mennä omalla paketti autolla.

Välilyöntejä ei ole säästelty. Kieliopin mukaan tuosta virkkeestä niitä löytyi kaksi ylimääräistä. Ja yksi tavuviiva on myös korvattu sellaisella. Toisaalta yhdestä kohtaa välilyönti on jätetty käyttämättä. Entäs pilkut? Ei yhtään. Ne ovat kalliita.

Kai näitä vielä koulussa opetetaan? Että, jotta, koska, kun, jos, vaikka, kuin, kunnes. Mitään pilkuja niiden eteen tarvita milloinkaan, hä? Ja turha yhdyssanoja on kirjoittaa yhteen, kun välilyönnit kerran ovat ilmaisia.

Kyllähän nuo viestit ihan ymmärrettäviä silti ovat. Jos ”kohta alkaa satamaan”, niin vettähän sitä taivaalta silloin ”alkaa tulemaan”. Sateenvarjo vaan auki, niin säästyy kuivana.

Montakohan välimerkki- ja kirjoitusvirhettä tästä ajatuskuplastani löytyy. Jos löytyy, niin ne on tehty sitten ihan tarkoituksella!

Lähteet: Sami Tammi / YLE Turku