Kirgisian pääkaupungin lähellä puhkesi jälleen levottomuuksia

Kirgisiassa vallan ottaneella väliaikaishallituksella on vaikeuksia saada levoton maa hallintaansa. Pääkaupungin Bishkekin lähistöllä on puhjennut etnisiä levottomuuksia ja ryöstelyä. Maan eteläosassa syrjäytetyn presidentin kannattajat ovat osoittaneet mieltään.

Ulkomaat

Pääkaupungissa Bishkekin lähistöllä Majevkan kylässä puhkesi väkivaltaisuuksia, kun sadat kepeillä ja kivillä aseistautuneet kirgiisit hyökkäsivät kylässä asuvia etnisiä venäläisiä ja turkkilaisia vastaan ja yrittivät vallata näiden maat. Mellakoitsijat sytyttivät tulee poliisiautoja, taloja ja yhden poliisiaseman.

Väliaikaishallitus lähetti alueelle satoja poliiseja ja panssaroituja ajoneuvoja.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin viisi ihmistä kuoli yhteenotossa pääkaupungin Bishkekin laitamilla maanantaina. Uudet levottomuudet ovat asettaneet kyseenalaiseksi vallan ottaneen väliaikaishallituksen otteen maasta.

Mielenosoittajat tunkeutuivat myös Bishkekin keskustaan ja pakottivat virkaatekevän pormestarin allekirjoittamaan asiakirjan, joka vahvistaisi maa-alueen siirron valtaajille.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema silminnäkijä kertoo, että monet Majevkan asukkaat ovat jättäneet kotinsa ja paenneet. Toinen silminnäkijä kertoi, että kylässä oli ammuskeltu, kun miesjoukot yrittivät murtautua taloihin.

Etniset yhteenotot ovat aiemmin olleet harvinaisia Kirgisiassa, jossa etnisiä kirgiisejä on noin 70 prosenttia väestöstä ja venäläisiä 8 prosenttia. Maassa asuu myös uzbekkeja, Georgiasta Stalinin aikaan karkotettuja turkkilaisia ja muita vähemmistöjä.

Kirgisian eteläosassa Jalalabadin kaupungissa syrjäytetyn presidentin Kurmanbek Bakijevin kannattajat valtasivat viikonloppuna hallintorakennuksen ja järjestivät maanantaina mielenilmauksen, johon otti osaa noin 1500 ihmistä.

Bakijevia kannattava kuvernööri Faizulla Rahmanov lupasi, että Bakijevin valta palautetaan ja Bakijev palaa Kirgisiaan.

Bakijev poistui Kazakstanista

Kirgisian kansannousussa syrjäytetty presidentti Kurmanbek Bakijev on poistunut Kazakstanista tuntemattomaan määränpäähän. Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aleksandr Lukashenko on tarjonnut Bakijeville turvapaikkaa. Toinen mahdollinen matkakohde on Arabiemiraatit, jossa Bakijevilla kerrotaan olevan omistuksia.

Väliaikaishallitus syyttää Bakijevia valtion kassan tyhjentämisestä ennen pakoaan. Yli 80 ihmistä kuoli huhtikuun 7. päivänä puhjenneissa väkivaltaisuuksissa, jotka johtivat Kurmanbek Bakijevin hallinnon murtumiseen.

Bakijev pakeni kansannousua ensin pääkaupungista Bishkekistä kannatusalueelleen maan eteläosaan, missä hän yritti koota kannattajiaan taakseen. Viime viikolla Bakijev poistui Kirgisiasta Kazakstaniin ja erosi presidentin tehtävistä.

Lähteet: AFP, AP, Itar-Tass, Reuters