1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Paine lentorajoitusten lieventämiseen kasvaa - ministerit koolla

EU:n liikenneministerit pitävät maanantaina iltapäivällä hätäkokouksen tuhkapilven lentoliikenteelle aiheuttamista ongelmista. Monella taholla lentorajoituksia pidetään ylimitoitettuna varotoimena.

Ulkomaat
Lentomatkustaja istuu terminaalin lattialla Sofian lentokentällä Bulgariassa
Matkustajia Sofian lentokentällä BulgariassaEPA/Vassil Donev

Ministerikokous järjestetään videoneuvotteluna, jonka oli määrä alkaa neljältä Suomen aikaa. Kokouksen alku viivästyi teknisten ongelmien vuoksi.

Lentorajoitukset jatkuvat nyt viidettä päivää. Inhimillisten hankaluuksien lisäksi lentojen peruuntuminen aiheuttaa suuria menetyksiä Euroopan taloudelle.

Yrityksille vaikeinta on se, ettei tilanteen kestosta ole arvioita. Uutistoimisto Reutersin haastatteleman talousasiantuntijan mukaan lentorajoitusten jatkuminen kuukausien mittaisiksi heikentäisi Euroopan saamia turismituloja niin paljon, että tälle vuodelle ennakoitu 1 - 1,5 prosentin talouskasvu jäisi kokonaan toteutumatta.

Öljyn hinta on ollut laskussa lentoliikenteen vähentyneen kysynnän takia. Halventumiseen vaikuttaa myös sijoittajien pelko siitä, että lentokaaos haittaa orastavaa talousnousua.

IATA: Osa ilmatilasta avattava

Kansainvälinen lentoliikenneliitto IATA arvioi lentorajoitusten aiheuttavan lentoyhtiöille kaikkiaan 150 miljoonan euron tappiot päivässä. Liitto on tyytymätön lentorajoituksiin ja vaatii eräiden lentoväylien avaamista.

IATA:n pääsihteeri Giovanni Bisignani sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa tilannetta "eurooppalaiseksi sotkuksi" ja arvosteli liikenneministerien hitautta yhteisen kokouksen järjestämisessä. Hänen mukaansa päätöksenteko Euroopassa perustuu teoreettiseen malliin eikä tosiasioihin ja riskianalyysiin.

Euroopan suurin matkanjärjestäjä, saksalainen TUI kertoo menettäneensä tähän mennessä lentorajoitusten takia 23 miljoonaa euroa. Päivittäiset menetykset ovat 5 - 7 miljoonaa.

Liian tiukat lentorajoitukset?

Lentorajoitusten tiukkuus herättää kritiikkiä muuallakin. Hollannin liikenneministerin Camiel Eurlingsin mielestä rajoitukset ovat liian tiukat. Yhdysvalloissa ei vastaavissa tilanteissa ole suljettu ilmatilaa yhtä kattavasti, hän sanoi hollantilaisen NOS-kanavan haastattelussa.

Eurlings viittaa useiden lentoyhtiöiden tekemiin testilentoihin, joissa tuhkalla ei näyttänyt olleen olennaisia vaikutuksia koneiden moottoreihin.

British Airways sanoi, että sunnuntaina Heathrow'n lentokentältä tehty testilenno lentokieltoalueen läpi oli sujunut ongelmitta eikä ollut vaikuttanut lentokoneen toimintaan. BA:n mukaan sen ja muiden yhtiöiden tekemät testilennot osoittavat, että täysimittainen ilmatilan sulkeminen on tarpeetonta.

Saksan liikenneministeri Peter Ramsauer puolestaan kannattaa lentorajoituksia. Hänen mielestään matkustajien turvallisuus on pääasia. Ramsauer ei suostu "paniikkiministeriksi", hän sanoo.

Britannian pääministeri Gordon Brown ilmoitti maanantaina Britannian lähettävän kaksi laivaston alusta hakemaan mannermaalle jääneitä kansalaisiaan, joita on arviolta 150 000.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset