1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tuberkuloosirokotuksista luopuminen lisää imusolmuketulehduksia

Tuberkuloosirokotuksista luopuminen näkyy lasten lisääntyneinä imusolmuketulehduksina. Tapaukset ovat huolestuttaneet vanhempia, koska lähes vaaraton mykobakteerin aiheuttama tulehdus aiheuttaa tuberkuloositestissä positiivisen tuloksen. Sen sijaan varsinaiset lasten tuberkuloositapaukset eivät ole Suomessa lisääntyneet.

Kuva: YLE

Tamperelainen Leinon perhe säikähti pahoin, kun lapsen kaulaan tuli tulehdus, jota terveyskeskuksessa kehotettiin vain seuraamaan. Paise kuitenkin kasvoi ja aukesi. Tutkimuksissa tuberkuloositesti näytti positiivista ja lapsi eristettiin.

- Sanottiin, että ei tämä varmastikaan ole tuberkuloosi, mutta kaikki vaihtoehdot suljetaan pois. Silloin pelästyin, kun yksi lääkäri sanoi kädestä otetun viljelynäytteen osoittvaan, että kyseessä oli selvä tuberkuloositapaus, Helena Leino kuvailee kauhunhetkiä.

Kyse oli kuitenkin verraten vaarattomasta a-tyyppisen mykobakteerin aiheuttamasta tulehduksesta, joka ei tartu. Tulehdustapauksia odotetaan Suomeen kymmeniä vuodessa. Syynä on tuberkuloosirokotuksista luopuminen, sillä rokote suojasi myös vähemmän tunnetulta ja melko vaarattomalta mykobakteerilta. Lastenlääkäri Harri Saxen lastenklinikalta on valistanut lääkäreita asiasta.

- Saattaa olla, että kaikki lääkäritkään eivät tunne tätä asiaa. Siitä on niin vähän aikaa, kun tuberkuloosirokote lopetettiin ja näitä tapauksia on nyt sitten alkanut ilmaantua. Esimerkiksi Husin lastenklinikalla ollut viisi tapausta nyt vuoden aikana, Saxen kertoo.

Vaikka rokotukset lopetettiin, lasten tuberkuloositapaukset eivät ole lisääntyneet. Tautia esiintyy mm. Afrikan maissa ja Venäjällä, joten monet maahanmuuttajalapset saavat yhä rokotteen. Rokotusten ja immuunisuojan osaston johtaja Terhi Kilpi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta korostaa, että maahanmuutto ei lisää suomalaislasten tuberkuloosiriskiä.

- Se on nähty Ruotsissa erittäin hyvin: tuberkuloosi kantaväestossä on koko ajan harvinaistunut, vaikka maahanmuuttajia on siellä ollut vuosikymmenet. Ja tärkeää on myöskin ymmärtää, että tuberkuloosia sairastavat pikkulapset ei tartuta tuberkuloosia, Kilpi korostaa.

Lasten tuberkuloosirokotuksesta luovuttiin Suomessa siksi, että siitä oli enemmän haittaa kuin hyötyä. Ongelmia olivat mm. luutulehdukset. Ruotsissa sama päätös tehtiin jo vuonna 1975.