Aikuisriparilla puhutaan paljon

Viikonloppu- ja iltaopintoina järjestettävä aikuisrippikoulu vetää paitsi kirkkohäät tai kummin oikeuden haluavia myös hengellisiä etsijöitä. Aikuisripariryhmä on tilaisuus keskusteluun.

konfirmaatio (kirkolliset toimitukset)
Heikki Karppinen odottelee aikuisrippikoululaisia Karjasillan kirkon pihamaalla. Opintoja on myös Pyhän Andreaan kirkossa.YLE / tiina Haapala

Oulun seurakunnissa aikuisrippikouluja on viime vuosina järjestetty kaksi kertaa vuodessa. Noin kuukaudessa käytävään rippikouluun tulijat ovat sen vetäjän mukaan 20 – 50 -vuotiaita.

- Mukaan mahtuu kesällä naimisiin kirkossa aikovia, kummiksi haluavia ja hyvin paljon myös etsijöitä, jotka etsivät hengellistä kotiaan kristillisistä yhteisöistä. Monet tulevat tutustumaan kirkon opetukseen ja toimintaan rippikoulun kautta. Rippikoulun käyminen ja konfirmaatiohan on kasteen ohella yksi kirkon jäseneksi tulemisen edellytys, kertoo seurakuntapastori Heikki Karppinen.

Kysymyksiin vastauksia ryhmässä

Karppinen ohjaa rippikoulunsa keskustelevalla otteella, mikä korostuu nimenomaan aikuisrippikoulussa. Rippikoulu voi olla myös foorumi puida kirkkoaiheita, jotka viime aikoina ovat saaneet mediajulkisuutta.

- Aikuisille kristinuskosta opetetaan tietenkin samat pääkohdat kuin nuorillekin, mutta heille toivottavasti on herännyt jo omia ajatuksia ja hyviä kysymyksiä siitä, mitä kristinusko on. Yhdessä ryhmän kanssa etsimme kysymyksiin vastauksia. Tällä hetkellä mediassa käydään hyvin monenlaisia keskusteluja. Aikuisrippikoulussa on mahdollisuus keskustella siitä, kuinka suuri osa meidän kirkkomme opetuksesta suurta julkisuutta saavat asiat oikeasti ovat, sanoo Karppinen.

Karppinen painottaa kristinuskon tuntemisen tärkeyttä länsimaiselle ihmiselle.

- Koko kulttuurimmehan perustuu kristinuskoon. Jos emme tunne omaa uskontoamme, perinnettämme, emme voi aloittaa aitoa keskustelua muiden kulttuurien edustajien kanssa. Oman uskonnon tunteminen on tie siihen, että voimme paremmin tutustua myös muihin uskontoihin ja kulttuureihin.

Lähteet: YLE / Oulu