Nollaenergian mallitalo rakentumassa Kuopioon

Nollaenergian mallitaloa rakennetaan parhaillaan Kuopion keskustaan. Kuopion Opiskelija-asunnot Kuopaksen nollaenergiatalo Asuntola Puuseppä valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Energiatehokkaat talot
Kuopaksen nollanergiatalon työmaa Kuopion keskustassa.
YLE / Markku Malinen

Asukkaat pääsevät muuttamaan sisään ensi vuoden alussa. Yhtiö on purkanut tontilla sijaineen vanhan asuinkerrostalon.

Nollaenergiatalossa rakennusratkaisut on toteutettu niin, että se käytännössä tuottaa tarvitsemansa energian. Uutena ratkaisuna on muun muassa maalämpökaivon hyödyntäminen kerrostalokohteessa. Energiasyöpön saunan tilalle puolestaan rakennetaan infrapunasaunalla varustettu hyvinvointikeskus, jossa energiankulutus on perinteistä saunaa alhaisempi.

Kohteessa hyödynnetään myös muun muassa aurinkoenergiaa. Nollaenergiatalohankkeen yhteydessä on kehitetty lämmön talteenottoon soveltuva laite.

Asuntomessujen oheiskohde

Kuopion Opiskelija-asunnot Kuopaksen rakennuttamaan, liikuntaesteisillekin soveltuvaan taloon tulee 47 asuntoa, pääosin noin 30 neliön yksiöitä. Puusepänkadulle rakentuva kerrostalo toimii asuntomessujen aikana oheiskohteena rakentamisen ammattilaisille.

Hanke on yksi asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n ykköshankkeista. Hankkeessa haetaan ARAVA-kiinteistökantaan soveltuvaa energiatehokasta ja kohtuuhintaista konseptia.

VTT on toiminut hankkeessa suunnittelijana. Hanketta ovat rahoittaneet SITRA ja TEKES.

Lähteet: YLE Savo