1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Afrikka

”Afrikassa olen enkä muuta voi!” 19.4.

Siinäpä vasta toteamus, hah! Miksi pitäisi muka voida, Afrikkahan on mitä mahtavin maailmankolkka. Pitää paikkansa, mutta se on sitä juuri niin pitkään kuin voit olla siellä vapaaehtoisesti.

Etelä-Afrikka
YLE Etelä-Karjala

Minulla Etelä-Afrikan visiitti on muuttunut unelmalomasta pikkuhiljaa pakkopullaksi. Kuten eräs brittiläinen Kapkaupunkiin jumiutunut matkaaja totesi äsken minulle: ”This is not a holiday, this is stressing!”

Lentoni lähti Helsingistä 1.4. aamulla kohti Amsterdamia ja siitä edelleen kohti Kapkaupunkia. Jos joku olisi kysynyt tuolloin, että miten aiot viettää vappusi Etelä-Afrikassa, olisin vastannut moiseen pieneen käytännön pilaan levällä hymyllä. Nyt tilanne näyttäisi olevan kutakuinkin totista totta. Alun perin paluulennon piti lähteä 15. päivä torstaina, mutta tänään lentoni buukattiin uusiksi. KLM:n koneella ensimmäinen mahdollinen paluulento Amsterdamiin on näillä näkymin 29.4.

”Ota löysin rantein, älä jännitä…” laulaa Veikko Lavi. Sitähän tässä yritetään. Takana siintää kuitenkin pieni ahdistus siitä, että entä jos lentoliikenne ei toimi vielä vappunakaan. Kuka maksaa laskun? Todennäköisesti minä itse. Miten työnantaja suhtautuu? Miten pankki katsoo tilinylityksiä? Onko lentäminen Euroopan ilmatilassa riski? En ole ainoa, joka pohtii näitä kysymyksiä. Pelkästään tässä Kapkaupungin hotellissa jossa olen majoittuneena on kymmeniä matkustajia Euroopasta ja muualta maailmalta pähkäilemässä samoja kysymyksiä. Aivan ainutlaatuinen tilanne.

Toisaalta, tilanne voisi olla paljon huonompi. Etelä-Afrikka on hintatasoltaan Eurooppaa edullisempi. Vaikka talvi tekee täällä jo tuloaan, lämpötila oli eilen parhaimmillaan noin 25 astetta. Etelä-Afrikka on kulttuuriltaan erittäin mielenkiintoinen. Täällä on paljon vaikutteita Yhdysvalloista. Esimerkiksi tavarataloissa on paljon amerikkalaisia myymäläketjuja, autokanta on paljolti amerikkalaista ja meno on ”hanging the loosh” eli kuin Havaijilla. Eurooppalaisetkin tavatkin ovat edustettuna. Esimerkiksi maantieliikenne hoituu vasemmanpuoleisesti brittiläiseen tapaan. Tietenkin hollantilaiset juuret ovat täällä kaikkein paksuimmat ja syvimmällä.

Vaimoni ja minä olemme täysin hurahtaneita patikointiin. Päätarkoitus tällekin Etelä-Afrikan reissulle oli päästä patikoimaan afrikkalaisessa luonnossa. Sitä olemmekin tehneet yli 100 kilometriä parin viikon aikana. Tällä tuntemuksella voin sanoa, että Etelä-Afrikan luonto on kaikkea: värikäs, lempeä, arvaamaton, jylhä, henkeä salpaava. Voin suositella tätä maata kaikille luontoihmisille. Kolikon toinen puoli on se, että palkkaerot ovat suuret ja rotuerottelun arvet törröttävät vielä paikoin levällään.

Joka tapauksessa, tämä on ensimmäinen visiittini Etelä-Afrikassa ja Afrikassa ylipäätään. Voin sanoa, että en ole nähnyt mitään vastaavaa koskaan missään. Tarkoitukseni on kertoa tällä palstalla kokemuksia Etelä-Afrikasta; mitä kaikkea on tullut ja tulee eteen, miten seikkailu Etelä-Afrikasta Suomeen mahtaakaan päättyä. Tarina jatkuu Etelä-Karjalan Radion sivuilla – pysy mukana!

Kapkaupunki -terveisin

Petri Kosonen

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi