Sudanissa sovittiin vaalituloksen kunnioittamisesta

Sudanin hallitseva puolue ja Etelä-Sudanin entiset kapinalliset ovat sopineet hyväksyvänsä vaalikomission ilmoittaman vaalituloksen, sanoo varapresidentti Ali Osman Taha. Sudanin ensimmäiset monipuoluevaalit ovat osa hallituksen ja kapinallisten välistä rauhansopimusta. Vaalien rehtiyttä ovat arvostelleet sekä EU-tarkkailijat että Yhdysvallat.

Ulkomaat

Viime viikon vaalien ääniä lasketaan vielä, mutta istuva presidentti Omar Hassan al-Bashir johtaa selvästi presidentinvaalien ääntenlaskentaa. Voitto on odotettu, sillä suuri osa opposition ehdokkaista boikotoi vaaleja.

Samaan aikaan pidettyjen parlamenttivaalien ensi tulokset kertovat myös, että presidentin kansallinen kongressipuolue on saanut suuria äänimääriä monissa vaalipiireissä. Parlamenttivaaleissa odotetaan kuitenkin enemmän kilpailua kuin presidentinvaaleissa. Vaaleissa valitaan myös osavaltioiden ja paikallishallinnon johtoelimet.

Maanantaina Etelä-Sudanin entisten kapinallisten SPLM-liike syytti al-Bashirin puoluetta vaalivilppiaikeista Sinisen Niilin alueella, joka sijaitsee Pohjois- ja Etelä-Sudanin välillä. Myös muut oppositiopuolueet ovat esittäneet syytöksiä vaalivilpistä.

Tiistaina varapresidentti Taha keskusteli vaaleista SPLM:n johtajan Salva Kiirin kanssa. Tapaamisen jälkeen Taha sanoi, että he ovat sopineet hyväksyvänsä vaalikomission ilmoittaman tuloksen sekä mahdolliset oikeuden päätökset, jos vaalituloksista nousee kiistaa.

- Sovimme säilyttävämme rauhan ilmapiirin, kuten vaalienkin aikana, Taha sanoi. Hänen mukaansa he sopivat myös nopeuttavansa vuonna 2005 allekirjoitetun rauhansopimuksen toimeenpanoa.

Yhdysvallat ja EU arvostelevat

Yhdysvaltain Valkoinen talo arvosteli tiistaina vaaleja siitä, etteivät ne täytä kansainvälisiä standardeja. Valkoisen talon mukaan poliittisia oikeuksia ja vapauksia rajoitettiin vaaliprosessin aikana, Etelä-Sudanista kantautui tietoja uhkailusta, Darfurin konflikti ei edistänyt hyväksyttäville vaaleille otollisia oloja, ja vaaleissa oli teknisiä puutteita.

Tästä huolimatta Valkoinen talo katsoo, että vaalit ovat tärkeä askel Sudanin rauhanponnisteluissa. Yhdysvallat sanoo olevansa sitoutunut auttamaan sen varmistamisessa, että ensi vuodeksi sovittu kansanäänestys Etelä-Sudanin itsenäistymisestä toteutuu ajoissa ja sen tuloksia kunnioitetaan.

EU:n vaalitarkkailjat arvioivat niin ikään viikonloppuna, etteivät vaalit täytä kansainvälisiä standardeja. Tarkkailijoiden mukaan äänestysluetteloista puuttui nimiä, äänestäjiä uhkailtiin eivätkä resurssit vaalien järjestämiseksi olleet riittävät kaikkialla maassa.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, YLE Uutiset