Kirgisian syrjäytetty presidentti Valko-Venäjällä

Kirgisian syrjäytetty presidentti Kurmanbek Bakijev on Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä, kertoo maan presidentti Aleksander Lukashenko. Lukashenko lupaa Bakijeville ja hänen perheenjäsenilleen suojelua.

Ulkomaat
Kurmanbek Bakijev  rukoili kannattajiensa kanssa Jalalabadissa 12. huhtikuuta.
Kurmanbek Bakijev rukoili kannattajiensa kanssa Jalalabadissa 12. huhtikuuta.Maxim Shipenkov / EPA

Lukashenkon mukaan Bakijev saapui Minskiin maanantai-iltana mukanaan kolme perheenjäsentä.

Bakijev pakeni Kirgisian pääkaupungista Bishkekistä sen jälkeen, kun oppositio oli kaapannut vallan kansannousussa. Bakijev matkusti ensin kannatusalueelleen maan eteläosaan. Viime viikolla hän poistui Kirgisiasta Kazakstaniin ja erosi presidentin tehtävistä.

Bakijevin kerrottiin maanantaina lähteneen Kazakstanista tuntemattomaan määränpäähän. Jo tuolloin arveltiin, että Bakijev saattaisi olla Valko-Venäjällä, jonka itsevaltainen presidentti on tarjonnut hänelle turvapaikkaa.

Kirgisian uusi väliaikaishallitus on sanonut haluavansa pidättää Bakijevin. Yli 80 ihmistä kuoli huhtikuun 7. päivänä puhjenneissa väkivaltaisuuksissa, jotka johtivat Bakijevin hallinnon murtumiseen.

Bishkekin lähellä levottomuuksia

Väliaikaishallituksella on ollut vaikeuksia saada levoton maa hallintaansa. Bishkekin lähistöllä on puhjennut etnisiä levottomuuksia ja ryöstelyä. Maan eteläosassa Bakijevin kannattajat ovat puolestaan osoittaneet mieltään.

Uutistoimisto Reutersin mukaan viisi ihmistä kuoli maanantaina väkivaltaisuuksissa Majevkan kylässä Bishkekin lähistöllä. Väkivaltaisuudet puhkesivat, kun sadat kepeillä ja kivillä aseistautuneet kirgiisit hyökkäsivät kylässä asuvia etnisiä venäläisiä ja turkkilaisia vastaan ja yrittivät vallata näiden maat.

Väliaikaishallitus lähetti alueelle satoja poliiseja ja panssaroituja ajoneuvoja. Tiistaina hallitus varoitti ryöstelyyn ja väkivaltaisuuksiin syyllistyviä kovista otteista.

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev määräsi tiistaina puolustusministeriön varmistamaan Kirgisiassa olevien venäläisten turvallisuuden. Venäjällä on Kirgisiassa sotilastukikohta ja Venäjä lähetti Kirgisiaan kansannousun jälkeen 150 laskuvarjosotilasta lisää suojelemaan tukikohtaansa.

Kirgisian väliaikaishallitus ilmoitti, että sen johtaja Roza Otunbajeva oli keskustellut puhelimessa Kollektiivisen turvallisuusjärjestön johtajan kanssa, mutta minkäänlaisesta sotilaallisesta väliintulosta ei ollut puhetta. Järjestö on Venäjän hallitsema entisten neuvostotasavaltojen sotilasliitto.

- Väliaikaishallitus hallitsee turvallisuustilannetta täysin, sanoi väliaikaishallituksen edustaja Edil Baisalov.

Kirgisian väestöstä etnisiä kirgiisejä on noin 70 prosenttia ja venäläisiä 8 prosenttia. Maassa asuu myös uzbekkeja, Georgiasta Stalinin aikaan karkotettuja turkkilaisia ja muita vähemmistöjä. Etniset yhteenotot ovat aiemmin olleet harvinaisia.

Lähteet: Reuters, AFP, Itar-Tass, YLE Uutiset