1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Etelä-Korea pidätti kaksi loikkarin salamurhan suunnittelusta

Etelä-Korea sanoo pidättäneensä kaksi pohjoiskorealaista, joiden epäillään suunnitelleen korkea-arvoisen pohjoiskorealaisen loikkarin salamurhaa. Viranomaisten mukaan pidätetyt saapuivat Etelä-Koreaan tavallisina loikkareina esiintyen.

Pidätettyjen epäillään suunnitelleen kaikkien aikojen korkea-arvoisimman Pohjois-Koreasta etelään loikanneen surmaamista.

Ennen loikkaamistaan Hwang Jang-yop oli Pohjois-Korean työväenpuolueen korkea virkailija ja keskeinen sosialistisen ideologian arkkitehti. Hän loikkasi Etelä-Koreaan 13 vuotta sitten ja on sen jälkeen voimakkaasti arvostellut Pohjois-Korean hallintoa ja johtajaa Kim Jong-ilia.

Tiistaina pidätettiin kaksi pohjoiskorealaista upseeria, jotka saapuivat Etelä-Koreaan esiintyen tavallisina loikkareina. Soulin syyttäjänviraston mukaan heidän epäillään olleen suorittamassa tehtävää, jonka tarkoituksena oli tappaa 87-vuotias Hwang.

Miehet saapuivat Etelä-Koreaan tammi- ja helmikuussa Thaimaan kautta. Salajuoni tuli ilmi kuulusteluissa, jotka pohjoisesta saapuville pakolaisille tehdään heidän taustojensa ja motiiviensa selvittämiseksi.